Lumea este luni cu ochii pe Washington, unde presedintele Barack Obama si Congresul mai au patru zile pentru a ajunge la un compromis bugetar si pentru a evita pericolul ca SUA sa intre pentru prima data in istorie in incapacitate de plata. Dupa ziua de joi, Trezoreria SUA a avertizat ca nu mai poate acorda imprumuri si ca s-ar putea sa nu mai fie in masura sa asigure toate platile.

O lege scrisa pe o singura pagina, votata de Congresul Statelor Unite, ar fi suficient pentru a rezolva ceea ce americanii numesc "plafonul datoriei".

Pe piete bursiere urmeaza zile agitate inaintea termenului limita. Soarta dolarului, moneda de rezerva la nivel mondial, si a bonurilor de Trezorerie, cunoscute drept cele mai sigure investitii de pe planeta, depind de discutiile intre cateva persoane din Congres, si mai ales din Senat, unde pana acum negocierile deocamdata fara reuzultat au inceput sambata intre republicani si democrati .

Toti sunt de acord ca un default ar fi catastrofal. Dar, republicanii doresc sa profite de termenul limita pentru a initia reforme fiscale, in special in sistemul de pensii (Social Security) si de un program de asigurari de sanatate publica pentru persoanele de peste 65 de ani si cele mai sarace. Aceste programe consuma 43 % din bugetul federal.

Barack Obama refuza sa negocieze " cu pistolul la tampla" si si-a acuzat adversarii de iresponsabilitate .

Democratii si republicanii trebuie sa ajunga pana pe 17 octombrie la un compromis in problema cresterii limitei datoriei publice. Republicanii au conditionat un vot favorabil pentru cresterea plafonului datoriei de amanarea reformei asigurarilor de sanatate, initiata de Barack Obama. Agentiile federale sunt partial inchise de la 1 octombrie, din cauza disputelor bugetare.