Mii de persoane au participat duminica la revolte in sudul Moscovei, in semn de protest fata de uciderea unui tanar rus, saptamana aceasta, de catre un barbat care nu este de origine slava si care a reusit sa fuga. Participantii la revolte, majoritatea tineri, au spart intrarea in centrul comercial Biriuza din cartierul Biriuliovo, in sudul capitalei ruse, au batut paznici si au spart ferestre si vitrine, dupa care au incercat sa incendieze cladirea, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei, citat de Mediafax.

Multimea a spart ulterior intrarea unui depozit de legume vecin, unde muncesc numerosi imigranti, pe care locuitorii ii acuza ca sunt responsabili de nivelul de infractionalitate foarte ridicat in acest sector, a constatat un forograf AFP. "Rusia, rusilor", scandau protestatarii.

Ei au spart geamurile si farurile unui camion parcat pe terenul depozitului, dupa care au inceput sa se disperseze. Cel mult 50 de protestatari se aflau in continuare la fata locului pana spre ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), potrivit unui fotograf AFP.

Zece vehicule apartinand fortelor speciale de politie au fost trimise la fata locului, mai multi participanti la revolte au fost arestati, iar altii au incercat sa se opuna arestarii, aruncand cu sticle goale in directia politistilor, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Potrivit unor martori, nationalisti radicali se aflau printre participantii la revolte, a adaugat postul.

O ancheta pentru "huliganism" a fost deschisa in urma acestor revolte, a declarat politia din Moscova, care a anuntat sapte retineri.

La inceput, aproximativ 200 de persoane s-au adunat in apropiere de centrul Biriuza, pentru a protesta fata de uciderea lui Egor Scerbakov, in varsta de 25 de ani, injunghiat joi in fata logodnicei sale. Insa reuniunea a degenerat.

Criminalul, care a reusit sa fuga, ar fi un barbat originar din Asia Centrala sau Caucaz, potrivit unor imagini inregistrate de o camera de supraveghere video.

Locuitorii afirma ca convinsi ca este vorba despre un imigrant ilegal si indeamna autoritatile sa consolideze lupta impotriva imigratiei clandestine la Moscova.

O ancheta penala pentru crima a fost deschisa, politia propunand o recompensa in valoare de un milion de ruble (aproximativ 22.800 de euro) celui care va ajuta la arestarea presupusului criminal, potrivit unei purtatoare de cuvant a fortelor de ordine locale, citate de agentia publica Itar-Tass.

"Vor fi luate toate masurile pentru arestarea criminalului (...), cei mai buni anchetatori se vor ocupa de acest caz", a oferit asigurari un reprezentant al politiei in acest district, Aleksandr Polovinko, care s-a dus la locul unde s-au petrecut aceste revolte.

Insa locuitori reuniti in apropierea centrului comercial au acuzat politia ca nu adopta masuri suficiente in vederea prevenirii crimelor comise de catre persoane originare din alte tari si au indemnat la interzicerea accesului imigrantilor in Moscova.

Lupta impotriva imigratiei ilegale a fost principala tema de campanie a candidatilor in alegerile pentru Primaria Moscovei, iar odata cu apropierea acestui scrutin, care s-a desfasurat pe 8 septembrie, au fost efectuate raiduri multiple impotriva persoanelor aflate in aceasta situatie.

Rusia, care se confrunta cu o lipsa a fortei de munca din cauza unei grave crize demografice, gazduieste milioane de imigranti, provenind din tari asiatice sau foste republici sovietice.

Acesti imigranti muncesc in general la negru, in ateliere de confectii sau pe santiere si piete din Moscova, dar si din alte orase ruse importante. Ei traiesc in conditii foarte dificile.