Wikileaks a difuzat ceea ce a prezentat ca fiind prima inregistrare video cu Edward Snowden, dupa exilarea acestuia in Rusia, inregistrare in care fostul consultant american in domeniul informatiilor pare in stare buna si avertizeaza impotriva pericolelor vizand democratia, relateaza AFP.

Edward Snowden, in exilFoto: Captura YouTube

"Daca nu putem intelege politicile si programele guvernelor noastre, nu le putem aproba", a spus Snowden intr-un scurt clip difuzat de Wikileaks in noaptea de vineri spre sambata.

Snowden se adresa unui grup de patru fosti membri ai seriviciilor de informatii americane, in cadrul unei ceremonii din Moscova in care acestia i-au inmanat un premiu pentru "integritate in activitatea de informatii".

Un fost analist al CIA, Ray McGovern, a subliniat ca asociatia sa este "mandra sa onoreze decizia lui Snowden de a isi urma constiinta si a pune binele comun mai presus de viitorul sau", potrivit Wikileaks.

In inregistrare, Snowden apare purtand un costum negru si o camasa albastra, fara cravata, parand in largul sau, in cursul unui dineu cu cei patru fosti agenti americani, intr-un loc neprecizat.

Snowden afirma, in clip, ca spionajul in toate directiile este "foarte indepartat" de programele legitime.

"Este vorba de un fel de plasa imensa care tine sub supraveghere populatii intregi", sustine el.

"In lumea intreaga, oamenii isi dau seama ca aceste programe nu ne ofera mai multa securitate, ne slabesc economiile, tarile, ne limiteaza libertatea de exprimare, de gandire si de creatie, de a avea relatii si de a ne asocia in mod liber".

Snowden, in varsta de 30 de ani, a obtinut pe 1 august un azil provizoriu pe timp de un an in Rusia, dupa ce a stat peste o luna in zona de tranzit de pe Aeroportul Seremetievo, la Moscova.

Tatal sau, Lon Snowden, a venit joi la Moscova.