Romania se alatura altor 41 de tari europene care sustin apelul international la abolirea pedepsei cu moartea, pe 10 octombrie, cand se celebreaza Ziua impotriva pedepsei cu moartea, pentru al 11-lea an consecutiv.

O statistica din 2012 arata ca, intre 2011 si 2012, in 23 de state din lume au executat condamnati, iar numarul condamnarilor la moartea la nivel mondial sunt in scadere.

"Justitia care ucide nu este justitie. Convinse de inumanitatea inerenta a pedepsei cu moartea, cele 42 de state reprezentate aici se opun, in totalitate, folosirii acesteia, oriunde in lume", se arata in textul apelului.

"Pedeapsa capital nu are niciun impact positive supra preventiei infractionalitatii si nu repara raul facut victimelor si familiilor acestora," se ma arata in text.

"Consiliul Europei si Conventia Europeana in Drepturile Omului au actionat drept catalizatori pentru trendul regional de indepartare de pedeapsa capitala. Introducerea Protocolului 13 (care se refera la abolirea pedepsei cu moartea in orice circumstanta) in urma cu 10 ani este un exemplu.

Protocolul a fost ratificat de 42 de tari din 44.

"Facem un puternic apel catre ultimul stat care inca intrebuinteaza pedeapsa capitala (Belarus - n.r.) sa se alature moratoriului global, ca prim pas catre abolire".

Astazi, circa 50 de state permit pedeapsa capitala, in timp ce in urma cu 20 de ani numarul lor era dublu.

Lista statelor semnatare (reprezentate de ministrii de externe): Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Romania, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie.