Tanara activista pentru dreptul la educatie Malala Yousafzai a afirmat miercuri, dupa un an de la atacul talibanilor, ca ea nu merita sa primeasca Premiul Nobel pentru Pace, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Malala YousafzaiFoto: Agerpres/AP

La 9 octombrie 2012, adolescenta a supravietuit in urma unui atac al talibanilor cand se intorcea acasa de la scoala, la Mingora, oras din Valea Swat, in nord-vestul Pakistanului, unde in perioada 2007-2009 insurgentii au impus versiunea lor radicala a legii islamice.

Dupa un an de la acest atac, Malala Yousafzai isi publica autobiografia si este nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace, care urmeaza sa fie decernat vineri.

"Multe persoane merita Premiul Nobel pentru Pace. Cred ca pot face mai multe. In opinia mea, inca nu am facut suficiente lucruri pentru a castiga Premiul Nobel pentru Pace", a declarat ea pentru postul de radio pakistanez City89 FM.

Cu ocazia primei aniversari de la atac, scoala din Mingora in care a invatat Malala a fost inchisa, in semn de "solidaritate" cu adolescenta in varsta de 16 ani, care, in prezent, locuieste in Marea Britanie, a declarat pentru AFP un profesor local, care a preferat sa ramana sub protectia anonimatului, de teama unor noi atentate ale talibanilor.

"Atentatul de anul trecut impotriva ei este de neuitat. Educatia este sensul vietii noastre, iar Malala" a aparat aceasta cauza, iata de ce "o iubim atat de mult", a afirmat Humera Khan, o eleva, in varsta de 12 ani, la scoala din Mingora.

Numerosi islamisti din nord-vestul Pakistanului o acuza pe Malala ca ar fi un al "agent" al Statelor Unite sau al Occidentului, pentru ca ii abate pe tinerii musulmani de la studierea Coranului.