UPDATE 14:45 Premierul libian Ali Zeidan a fost eliberat joi, duupa ce a fost rapit si detinut cateva ore de o brigada de fosti rebeli, a declarat pentru AFP ministrul libian al Afacerilor externe, Mohamed Abdelaziz.

premierul Libei, Ali ZidanFoto: Agerpres

"Este liber. Nu dispune inca de detalii legate de circumstantele eliberarii sale", a adaugat Abdelaziz.

In cursul diminetii, guvernul libian, citat de televiziunile arabe, a anuntat ca prim-ministrul Ali Zeidan a fost rapit de catre un grup armat. El a fost "dus spre o destinatie necunoscuta", a adaugat guvernul.

"Sefulguvernuluide tranzitie,AliZeidana fost dus lao destinatie necunoscuta, din motivenecunoscutede catre ungrupdebarbati,fostirebeli",a declarat guvernulintr-oscurta declaratiepesite-ul sau.

ora 8.30 Departamentul de stat al SUA urmareste informatiile despre acest incident si este "in stransa legatura cu oficialii americani si libieni de la fata locului", a spus purtatorul de cuvant Jen Psaki.

ora: 8.15 Guvernul "banuieste" ca autorii operatiunii ar putea fi doua grupuri foste rebele, "Camera revolutionarilor din Libia" si "brigada luptei impotriva crimei", scrie AFP.

Ali Zeidan a fost luat cu forta de oameni inarmati din hotelul Corinthia din capitala Tripoli, au spus agentii de paza ai hotelului. Circumstantele sunt neclare, iar unul dintre ei a descris operatiunea ca o "arestare". Barbatii care l-au rapit pe premier au trecut pe langa paza hotelului, l-au luat pe Zidan si au plecat, spun marturiile de la fata locului.

Un martor citat de CNN a spus ca nu s-au auzit focuri de arma in urma incidentului si ca barbatii inarmati

"nu au provocatnicio problema."

Lipsa de securitate, o mare problema in Libia

La doi ani de la revolutia care l-a inlaturat de la putere pe Muammar Gaddafi, guvernul fragil al Libiei lupta cu militiile tribale si cu militantii islamisti care controleaza unele parti ale tarii.

Weekend-ul trecut, armata americana l-a capturat la Tripoli pe liderul al-Qaida din Libia, Abu Anas al-Libi, intr-o operatiune care a infuriat grupurile militante islamiste. Abu Anas al-Libi a fost gasit vinovat pentru atacurile asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, din 1998, in timpul carora au murit peste 200 de oameni.

Libia are un presedinte interimar, dar premierul detine toata puterea executiva.