Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat oficial miercuri nominalizarea lui Janet Yellen la conducerea puternicei banci centrale a SUA, Federal Rezerve (Fed), afirmand ca actualul vicepresedinte al institutiei este 'exceptional de calificata' pentru aceasta functie, relateaza AFP.

Obama a mentionat ca a luat in consideratie 'numerosi factori' pentru alegerea sa, printre care necesitatea 'unei politici monetare sanatoase pentru a stapani inflatia si a crea, de asemenea, locuri de munca'.

'Am gasit aceste calitati la Janet Yellen' care, daca va trece de votul Senatului, va fi prima femeie la conducerea Rezervei Federale, a dat el asigurari.

'A dat dovezi de lider, este puternica', a mai spus Obama. 'Este exceptional de calificata pentru acest rol', a continuat presedintele, remarcand ca ea a 'tras semnalul de alarma in bula imobiliara si excesele sectorului privat', cu referire la criza din 2008 din care Statele Unite inca nu si-au revenit complet, citeaza Agerpres.

La randul sau, Janet Yellen a declarat ca este 'onorata' ca a fost aleasa si a mentionat ca in continuare trebuie 'consolidata relansarea' economica.

Obama a cerut Senatului, unde adversarii sai republicani dispun de o minoritate de blocaj, sa voteze 'cat mai repede' numirea lui Janet Yellen si, in acelasi timp a adus un vibrant omagiu titularului actual al postului, Ben Bernanke.

Yellen a ajuns la FED in 1977, dupa ce a terminat Harvardul, fiind recrutata de economistul sef al bancii centrale americane, Ted Truman. Cei doi se stiau de zece ani, pe cand Yellen se inscrisese la Yale pentru un doctorat in economie.

Cand inflatia "atacase" SUA, in 1977, Yellen a primit misiunea cercetarii asupra posibilitatii de a reforma sistemul monetar international.

Ea a castigat cursa impotriva altui reputat economist- Larry Summers- si pare sa fie agreata de democrati, asteptandu-se, totusi, cateva voturi si din partea republicanilor, potrivit presei americane.

Se considera ca Yellen va fi un continuator al politicii monetare duse de Ben Bernanke. Larry Summers, prima optiune a lui Obama pentru aceasta pozitie, a anuntat ca iese din cursa pe 15 septembrie intrucat intampina opozitie din partea senatorilor democrati.