Presedintele american Barack Obama a avertizat marti ca imaginea si reputatia Statelor Unite au suferit in urma impasului bugetar de la Washington. Din cauza crizei politice, liderul si-a anulat vizita in Asia din aceasta saptamana, informeaza AFP.

Obama a incercat sa-i linisteasca pe creditorii straini, asigurand ca Statele Unite "au platit intotdeauna facturile si vor face acest lucru si de aceasta data".

"Creditorii straini nu acorda atentie doar la ceea ce am spus eu. Ei acorda atentie si la ceea ce se intampla in Congres, unde totul depinde de presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner", a adaugat liderul SUA, in timpul unei conferinte de presa.

Congresul, dominat de republicani in Camera Reprezentantilor, dispune de prerogativa de a majora plafonul datoriei, in prezent situat la 16.700 de miliarde de dolari. Republicanii refuza sa faca acest lucru intr-o lupta incordata cu administratia Obama pe subiectul bugetului american.

Statul federal american a trimis la 1 octombrie in somaj tehnic, pentru prima oara in ultimii 17 ani, sute de mii de functionari, dupa ce servicii guvernamentale neesentiale au fost inchise in lipsa unui acord asupra bugetului in Congres, o masura extrema care nu vizeaza insa sectoarele cheie precum securitatea.