Un fost lider socialist si ex-ministru, Akis Tsohatzopoulos, a fost condamnat luni la 20 de ani de inchisoare pentru spalare de bani, in cadrul unui contract de achizitie de armament, la capatul unui proces care a durat mai multe luni, scrie AFP.

Cu toate acestea, din cauza varstei sale, 73 de ani, Tsohatzopoulos, primul om politic judecat dupa mai multi ani pentru coruptie, nu va ispasi decat o cincime din pedeapsa si ar urma sa fie eliberat in doi ani, potrivit unei surse judiciare.

Tsohatzopoulos, aflat in arest preventiv de doi ani in inchisoarea de inalta securitate Korydallos, in apropiere de Atena, a devenit pentru opinia publica din Grecia simbolul coruptiei unei clase politice considerate vinovata pentru criza in care a intrat tara din 2010.

Pedeapsa pronuntata de o curte penala luni seara intervine la cateva ore dupa ce a fost declarat vinovat, in cursul diminetii, pentru spalare de bani. Este vorba de o suma de sase milioane de euro proveniti din mita primita la un contract de achizitie de blindate, patru submarine si rachete antiaeriene rusesti TOR-M1.

Aceasta este pedeapsa ceruta de procurorul Georgia Adilini care, intr-un rechizitoriu implacabil, a afirmat ca "mita era atat de mare incat nici nu putea sa calculeze suma", subliniind ca sumele erau transferate prin intermediul "pungilor, valizelor, cecurilor, conturilor in banca sau al diverselor firme".

Pe langa Tsohatzopoulos, 16 alte persoane, printre care sotia sa, fosta sa sotie germana si fiica sa, au fost condamnate pentru complicitate. Pedepsele merg de la 6 la 16 ani de inchisoare, cu exceptia fetei sale, Areti, care a primit o pedeapsa de 12 ani cu suspendare, deoarece este mama a trei copii.

Alti doi acuzati au fost achitati in cadrul acestui proces maraton, inceput in martie 2013.

Analistii politici au pus ascensiunea partidului neonazist Zorii Aurii pe seama discreditarii care planeaza asupra clasei politice grecesti, dupa izbucnirea crizei datoriilor din 2010 si aplicarea unor masuri dure de austeritate.