Noul premier australian se confrunta cu un scandal in crestere dupa ce si-a decontat participarea la competitii sportive sau la nunti ale colegilor sai, scrie AFP.

Ajuns la putere la inceputul lui septembrie, Tony Abbott promisese ca guvernul sau "nu cheltuieste mai mult decat isi permite".

Saptamana trecuta, insa, liderul conservator a fost nevoit sa ramburseze 1.700 de dolari australieni (1.183 euro) pe care ii decontase pentru deplasarea la doua nunti, in 2006.

Presa australiana a dezvaluit marti ca acesta solicitase si decontarea a 1.300 AUD pentru transportul si cazarea in timpul unei competitii sportive de triatlon.

Abbott, care a fost deputat inainte de a fi premier, solicita decontarea, in fiecare an, a cheltuielilor de transport pentru participarea la o cursa caritabila de 1.000 de-a lungul Australiei rurale.

Acesta s-a aparat marti, afirmand ca este "perfect legitim" ca cetatenii sa plateasca pentru participarea sa la evenimente caritabile si sportive.

Dar, in fata criticilor tot mai aspre, a adaugat: "Oamenii trebuie sa fie prudenti cand cer decontari. Daca exista cel mai mic dubiu, trebuie ca problema sa fie rezolvata in favoarea contribuabilului".