Considerat cel mai influent rabin al Israelului, Ovadia Yossef, in varsta de 93 de ani, liderul spiritual al partidului ultra-ortodox sefard Shas, a murit luni, scrie AFP.

"In ciuda tuturor eforturilor noastre, degradarea care s-a produs in aceasta noapte a continuat (...) rabinul a murit acum cateva minute", a declarat dr Dany Gilon, de la spitalul Hadassah-Ein Kerem din Ierusalim.

Starea de sanatate a rabinului Yosef, internat la finele lui septembrie, s-a degradat incepand cu duminica seara.

Decesul sau a provocat o unda de soc in Israel. Mass-media din tara si-a intrerupt programele pentru a relata evenimentul. Inmormintarea sa ar urma sa aiba loc la finele zilei, la Ierusalim.

Influentul rabin Ovadia Yosef, fost mare rabin al Israelului, nu se limita la lumea religioasa sefarda. A fost mult timp considerat un "creator de regi", in conditiile in care liderii israelieni au avut nevoie in nenumarate randuri de Shas pentru a constitui majoritati parlamentare.

In ultimii ani, in ciuda starii precare de sanatate, continua sa primeasca acasa la el oameni politici din intreg spectrul politic.

In august 2012, Benjamin Netanyahu l-a trimis pe unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui pentru a incerca sa obtina sprijin in eventualitatea unui atac asupra Iranului.

La inceputul anilor 1980, rabinul Yosef s-a pronuntat in favoarea unor concesiuni teritoriale in favoarea palestinienilor, pentru a ajunge la pace cu acestia. Dar, in ultimii ani, a adoptat pozitii din ce in ce mai nationaliste, Shas aliniindu-se cel mai adesea la dreapta, sub presiunea bazei de alegatori.