​Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie a fost acordat in acest an cercetatorilor James Rothman, Randy Schekman si Thomas Sudhof pentru “descoperirile lor asupra mecanismului care regleaza circulatia veziculara, un sistem major de transport in celulele noastre”. James Rothman este directorul departamentului de Biologie Celulara de la Yale (SUA) si are 66 de ani, Randy Schekman este cercetator la Universitatea California, Berkeley (SUA) si are 65 de ani, Thomas Sudhof este profesor la Universitatea Stanford (SUA), are 58 de ani si s-a nascut la Gottingen, in Germania.

Nobel 2013 - Moleculele produse in celula sunt transportate cu precizie in interiorul si in afara celuleiFoto: nobelprize.org

Cei trei si-au declansat cercetarile independent, ajungand in timp sa colaboreze pentru a aprofunda mecanismele descrise si publicate la inceputul anilor '90. Aceste mecanisme sunt astazi predate in toate scolile de medicina din lume, studentilor aflati in primii ani.

“Fiecare celula este o fabrica care produce si exporta molecule”, explica juriul Nobel in prezentarea premiului din 2013. “Insulina de exemplu este fabricata si eliberata in sange si semnalizatorii chimici numiti neurotransmitatori sunt trimisi de la un neuron la altul. Aceste molecule sunt transportate de-a lungul celulei in mici cargo-uri numite vezicule. Cei trei laureati Nobel au descoperit principiile moleculare care guverneaza modul in care acest cargo este livrat la locul potrivit si in momentul potrivit in celula.”

“Premiul va fi acordat celui care, in timpul anului precedent, a realizat cel mai mare beneficiu pentru umanitate...; o parte acelei persoane care a facut cele mai importante descoperiri in domeniul medicinei sau fiziologiei” – acesta este fragmentul din testamentul lui Alfred Nobel semnat la Paris in 1895 pe baza caruia de peste un secol se acorda premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie.

Anul trecut premiul Nobel pentru medicina a fost acordat pentru cercetarea in domeniul celulelor stem realizate the Sir John Gurdon (Cambridge University) si lui Shinya Yamanaka (Kyoto University, Japonia). Motivatia acordarii premiului, in formularea juriului Nobel a fost “pentru descoperirea faptului ca celulele matura pot fi reprogramate pentru a deveni pluripontente”. In 2011 premiul Nobel pentru medicina a fost acordat lui Ralph Steinman pentru descoperirea celulelor dendritice si lui Bruce Beutler si Jules Hoffmann pentru descoperirile din domeniul imunologiei. In 2010 premiul a fost primit de Robert Edwards pentru dezvoltarea fertilizarii in vitor. A fost singurul an din ultimul deceniu cand premiul Nobel a fost acordat unui singur cercetator.

In 2008 premiul Nobel a fost acordat lui Francoise Barre-Sinoussi si lui Luc Montagnier pentru descoperirea virusului HIV. Puteti citi aici si aici doua interviuri realizate de Vlad Mixich cu cei doi castigatori din 2008 ai premiului Nobel pentru Medicina.