Unitati speciale occidentale, posibil americane, au efectuat o operatiune antiterorista, sambata dimineata, la o baza islamista somaleza care are legaturi cu grupul Al-Shebab, implicat in atacul comis la mallul din Kenya, afirma surse citate de presa internationala, transmite Mediafax.

Potrivit ziarului The Guardian, atacul a avut loc sambata dimineata la o baza islamista din Barawe, intr-o zona de coasta, in regiunea Shabelle, la 240 de kilometri sud de capitala Somaliei, Mogadishu. In urma cu patru ani, unitati speciale ale Fortelor Navale americane au ucis un lider al retelei teroriste Al-Qaida.

Martori au declarat ca numerosi militari au coborat dintr-un elicopter si au atacat o cladire de doua etaje, situata pe plaja, intr-o baza a militiilor islamiste Al-Shebab, afiliate Al-Qaida.

Postul de radio somalez Shabelle a relatat ca un combatant Al-Shebab a fost ucis, iar altii au fost raniti. Potrivit martorilor citati de Reuters, schimburile de focuri au durat cel putin 30 de minute, dupa care membrii unitatilor speciale au plecat.

Un lider al militiilor islamiste a confirmat atacul. "Inamicii lui Allah au incercat sa ia prin surprindere comandourile mujahedinilor, intr-un atac nocturn, venind cu un elicopter militar, dar au esuat si le-am dat o lectie", a declarat pentru AFP Mohamed Abu Suleiman, un lider al grupului Al-Shebab.

Numeroase nave militare occidentale efectueaza misiuni de patrulare in largul Somaliei, o tara aflata in conflict de peste doua decenii.

Miscarea islamista somaleza Al-Shebab - avand denumirea completa - Harakat Al-Shebab Al-Mujahedin (HSM - Miscarea Tinerilor Mujahedini) - este afiliata retelei teroriste Al-Qaida si este suspectata de implicare in numeroase atentate comise in Africa, cel mai recent fiind atacul care a vizat centrul comercial Westgate din Nairobi (Kenya), soldat cu zeci de morti.