Comisia pentru Imunitati si Alegeri a Senatului italian propune retragerea statului de senator in cazul lui Silvio Berlusconi, condamnat la inchisoare in dosarul Mediaset, relateaza Mediafax.

"Comisia pentru Imunitati si Alegeri a Senatului a decis, cu majoritate, sa propuna retragerea statului de senator lui Silvio Berlusconi", a declarat presedintele structurii speciale, Dario Stefano, citat de site-ul agentiei ANSA.

Silvio Berlusconi trebuie sa ispaseasca un an de inchisoare in dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat in arest la domiciliu sau va efectua munca in folosul comunitatii. Berlusconi, 77 de ani, fusese condamnat in prima instanta si in apel la patru ani de inchisoare pentru frauda fiscala, cu o interdictie de cinci ani privind detinerea de functii publice. Pedeapsa de condamnare la inchisoare a fost confirmata de instanta suprema, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sanctiunii suplimentare, cea de interzicere a functiilor publice. In privinta condamnarii la inchisoare, trei din cei patru ani beneficiaza de o amnistie, astfel ca Berlusconi ar avea de executat doar un an. Insa fostul premier italian ar putea fi plasat in arest la domiciliu sau ar putea efectua munca in folosul comunitatii.

Avocatii fostului premier italian trebuie sa anunte masurile alternative inchisorii, urmand sa opteze intre arestul la domiciliu sau munca in folosul comunitatii. Cazul se refera la achizitionarea de catre trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, apartinand familiei lui Silvio Berlusconi, a fost gasit vinovat ca a cumparat drepturi de difuzare, in intervalul 1995 - 1998, la preturi majorate intentionat, prin intermediul unor companii offshore, in scopul comiterii unor fraude fiscale.