Echipele de salvare reiau vineri dimineata interventiile in largul insulei italiene Lampedusa, unde mai mult de 130 de imigranti au murit si 200 sunt dati disparuti dupa ce vasul in care se aflau s-a scufundat joi. Intre victime sunt multe femei si copii. Potrivit autoritatilor, nava a plecat din Libia si transporta 450- 500 de imigranti.

Doar aproximativ 150 au fost salvati, ceea ce ar putea insemna ca bilantul mortilor ar putea ajunge la 300 de persoane in urma celei mai mari tragedii in care au fot implicati imigranti in ultimii ani, scrie AFP.

"Nu mai este loc nici pentru vii, nici pentru morti", a declarat primarul din Lampedusa, Giusi Nicolini. "Este o oroare, o oroare: aduc in continuu trupuri".

Mai mult de 130 de corpuri au fost deja recuperate atunci cand cautarea a fost intrerupta joi seara. Acestea s-au reluat vineri la ora locala 6:30 (4:30 GMT) in jurul epavei vasului care se afla la o adancime de 40 de metri si la 0,3 mile marine (550 de metri) de coasta micii insule siciliene.

"Exista o multime de cadavre, nu pot spune cat de multe;. Ele sunt stranse unele peste altele si nu se vad decat cele din primul rand", a spus la SkyTG24 unul dintre salvatori, Giovanni de Gaetano, in stare de soc.

"Nu avem nicio speranta ca vom mai gasi supravietuitori", a declarat pentru AFP un alt membru al echipelor de salvare.

Un pescar, Rafaele Colapinto, care a venit in ajutorul migrantilor a spus: "Am vazut un ocean de capete, a durat o jumatate de ora pentru a ii lua pe fiecare pentru ca alunecau din cauza combustibilului" raspandit la suprafata marii.

Vaporul plin cu imigranti, in mareparte somalezi, a naufragiat joi in apropiere de insula italiana Lampedusa. Potrivit anchetatorilor, pasagerii au dat foc unor paturi, pentru a semnala prezenta lor vaselor comerciale. Din cauza uleiului, vaporul a luat foc si s-a scufundat.

Italia a decretat vineri zi de doliu national.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano a cerut ca "Europa sa opreasca traficul criminal de fiinte umane, in cooperare cu tarile de origine" si a facut apel la "supravegherea atenta a regiunilor de coasta de unde incep aceste calatorii ale disperarii si mortii."

Papa Francisc, care a fost la Lampedusa in luna iulie, a reactionat dur. Suveranul Pontif a declarat: "Nu pot sa nu evoc numeroasele victime ale acestui naufragiu. Cuvantul care-mi vine in minte este "rusinea". Aceasta este o rusine".

Potrivit datelor organizatiilor non-guvernamentale, in 20 de ani, 17.000 de imigranti au murit incercand sa ajunga in Europa.