O multitudine de seisme, intre care cel mai puternic a avut o magnitudine de 4,2, provoaca neliniste in randul autoritatilor locale si al locuitorilor din Delta Ebrului, in estul Spaniei, unde o instalatie submarina de stocare a gazelor pare sa se afle la originea acestei activitati neobisnuite, transmite AFP.

Miercuri dimineata, Institutul geografic national inregistrase deja, de la miezul noptii, zece cutremure de pamant, cu magnitudini de 1,5 pana la 2,9, si care au fost localizate in Golful Valencia, o regiune situata in apropierea unei falii seismice unde activitatea este scazuta de obicei, citeaza Agerpres.

Luni, cel mai puternic cutremur de pamant a atins magnitudinea de 3,9, iar marti un altul a avut magnitudinea de 4,2.

Aceste seisme, din care peste 300 au fost inregistrate in cursul lunii septembrie, au determinat Ministerul Industriei sa suspende, la 16 septembrie, activitatea la instalatia de stocare a gazelor naturale, in functiune din luna iunie, pentru a se stabili care este originea acestui fenomen.

Miercuri, echipe de tehnicieni urmau sa inspecteze instalatiile submarine. Situat in Marea Mediterana, la 22 kilometri de coasta, in largul regiunii Valencia, proiectul Castor a permis transformarea unui fost put petrolier, aflat la adancime de peste 1.700 metri sub nivelul marii, intr-un rezervor de gaze naturale capabil sa "asigure fiabilitatea aprovizionarii retelei gaziere spaniole", dupa cum a explicat societatea spaniola Escal UGS, care a primit in 2008 licenta de exploatare. Instalatia poate inmagazina echivalentul nevoilor pe trei luni ale regiunii Valencia, care numara cinci milioane de locuitori.

Putul, in care au fost deja injectate 100 de milioane de metri cubi de gaze, la o capacitate de 1.300 milioane, este legat de o platforma maritima, apoi, prin gazoduct, de reteaua de distributie spaniola.

Alte trei instalatii subterane de stocare a gazelor naturale exista in Spania, la Huesca, la poalele Pirineilor, la Guadalajara, in centrul tarii, si la Bermeo, in Tara Bascilor.