Numarul 2 din partidul neonazist grec Zori Aurii s-a predat duminica politiei, dupa ce pe numele sau fusese emis un mandat de arestare, anunta ziarul grec Kathimerini. Christos Pappas a ajuns cu un taxi si in fata sediului Politiei a salutat multimea adunata in stil nazist, spunind "Nu ne vor infringe!". Scandalul vine pe fondul nemultumirii comunitatii internationale legata de pasivitatea politicienilor greci in fata ascensiunii extremei drepte, care a ajuns pina in Parlament. Grecia va prelua la 1 ianuarie 2014 presedintia rotativa a UE.

Fotografia de la arestarea liderului neonazist a facut inconjurul lumiiFoto: AGERPRES

Presa greaca, preluata de AFP, mai scrie ca liderii extremei drepte vor fi adusi marti in fata judecatorilor.

Reamintim ca in Grecia a izbucnit un imens scandal politic dupa ce procurorii l-au arestat simbata pe liderul neonazistilor eleni, acuzat impreuna cu alti fruntasi ai partidului extremist Zori Aurii ca ar fi pus la cale mai multe atentate impotriva unor imigranti, precum si uciderea unui militant anti-nazist.

Astfel, Politia greaca a anuntat simbbata ca l-a arestat pe liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, suspectat ca face parte dintr-o organizatie criminala. In afara de Michaloliakos au mai fost arestati alti trei deputati ai partidului, inclusiv Ilias Kassidiaris, care este si purtator de cuvant al formatiunii, potrivit AFP.

Potrivit unei surse judiciare, ancheta efectuata de o saptamana de catre Curtea Suprema greaca a permis colectarea unor probe care permit calificarea partidului Zori Aurii drept "organizatie infractionala".

"Mi-am terminat ancheta si i-am transferat dosarul procurorului Curtii Supreme. Este vorba despre o organizatie infractionala", a declarat pentru AFP, referindu-se la Zori Aurii, adjunctul procurorului Curtii Charalambos Vourliotis.

Curtea Suprema ancheteaza asasinarea unui rapper antifascist de catre un activist al acestei formatiuni. Mandate de arestare in intreaga tara au fost emise pe numele altor 30 de persoane de catre Curtea Suprema elena, careia i-a fost incredintata ancheta asupra asasinarii recente a unui muzician antisascist de catre un activist din cadrul acestei formatiuni, au precizat surse judiciare si din cadrul politiei.

Aceasta crima a afectat Grecia si a provocat in cadrul Executivului, acuzat mult timp de inactiune cu privire la neonazisti, un impuls de combativitate impotriva membrilor acestui partid, suspectat de numeroase abuzuri, dar in special impotriva strainilor, si care a intrat in Parlament in urma alegerilor din iunie 2012, cand a obtinut 18 mandate.

Dupa uciderea lui Pavlos Fyssas, 34 de ani, pe 18 septembrie, autoritatile au declansat o ampla ancheta in privinta acestui partid, suspectat de numeroase violente impotriva unor migranti si activisti de stanga. "Democratia are mijloace sa se apere", a spus purtatorul de cuvant al guvernului, Simos Kedikoglu, la TV Skai, la cateva minute dupa arestarea deputatilor.

In contextul somajului ridicat si al saraciei care s-au agravat in Grecia din cauza crizei, partidul Zori Aurii a reusit sa intre prima oara in Parlament, la alegerile din iunie 2012, obtinand 18 locuri din cele 300 ale camerei, incheie AFP.

Profitand de pe urma somajului si problemelor care s-au agravat in Grecia din cauza crizei, Zori Aurii a reusit sa intre pentru prima data in Parlament in urma alegerilor din iunie 2012, obtinand 18 din totalul de 300 de mandate.