Presedintele american Barack Obama si omologul sau iranian, Hassan Rohani, au discutat telefonic vineri, un contact fara precedent la acest nivel intre Statele Unite si Iran de la Revolutia islamica din 1979. "Tocmai am vorbit cu presedintele iranian Rohani", a declarat presedintele Obama intr-o interventie la Casa Alba, imediat dupa ora locala 15:30 (22:30, ora Romaniei). Tot vineri, presedintele iranian Hassan Rohani a declarat ca tara sa isi va respecta toate angajamentele in negocierile privind programul sau nuclear care urmeaza sa fie reluate la jumatatea lunii octombrie la Geneva, dupa ce-au fost relansate in aceasta saptamana la New York.

''Nu ne vom abate niciodata de la angajamentele noastre'', a declarat Rohani intr-o conferinta de presa pe marginea Adunarii Generale a ONU, potrivit Agerpres. ''Prin intermediul formatului '5+1' (SUA, Franta, Rusia, China, Regatul Unit si Germania), vrem sa dam asigurari'' ca programul nuclear iranian este pasnic, a adaugat el.

Referitor la problema siriana, Iranul doreste sa participe ''activ'' la orice conferinta de pace in viitor privind Siria. ''Pentru Geneva sau orice alta reuniune internationala (...), daca Iranul participa la ea, el va raspunde activ la aceasta invitatie si va participa pentru binele poporului sirian'', a declarat Rohani in cadrul aceleiasi conferinte.