Iranul a anuntat joi ca spera sa se ajunga la un acord international asupra programului sau nuclear in termen de un an, in urma unei intalniri istorice intre seful diplomatiei sale, Mohammad Javad Zarif, si secretarul de Stat american John Kerry, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Kerry si Zarif s-au salutat si au avut o scurta intalnire joi dupa-amiaza la sediul ONU, la New York. Ei au convenit asupra unei reluari a negocierilor pe 15 octombrie la Geneva.

La finalul reuniunii, Zarif, foarte destins cand s-a adresat presei, a insistat asupra "necesitatii continuarii acestor discutii, pentru a le oferi impulsul politic necesar si a ajunge la un acord intr-un termen rezonabil".

Kerry si-a exprimat multumirea fata de un ton "foarte diferit", subliniind ca ramane "multa munca de facut". "O reuniune si o schimbare de ton binevenita nu raspund" tuturor problemelor din dosarul nuclear iranian, a declarat el.

Occidentalii suspecteaza Iranul ca vrea sa se doteze cu arma nucleara, sub acoperirea programului sau nuclear civil, lucru dezmintit de Teheran.

Cei doi sefi ai diplomatiilor au discutat in privat la finalul unei reuniuni, si ea fara precedent, intre Zarif si ministrii de Externe ai marilor puteri - inclusiv Kerry - in cursul careia toti s-au pus de acord asupra unor noi negocieri in dosarul nuclear iranian la Geneva, in perioada 15-16 octombrie.

"A fost o reuniune intensa, atmosfera a fost buna, energica, am discutat despre cum sa avansam", a declarat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton, anuntand aceasta reluare a negocierilor.

Zarif a precizat, totusi, ca nivelul intalnirii - ministerial sau altul - nu a fost stabilit inca.

Iranul si Statele Unite nu intretin relatii diplomatice din 1980.

Iranul, pregatit sa se angajeze in mod serios

Presedintele iranian Hassan Rohani, care a adoptat un ton mai conciliant decat predecesorii sai in acest dosar, a promis joi, la New York, negocieri constructive.

"Suntem pregatiti sa ne angajam in mod serios in procesul in vederea (obtinerii) unui acord negociat si reciproc acceptabil si sa facem acest lucru cu buna-credinta", a declarat el.

Presedintele iranian a anuntat miercuri ca doreste sa se ajunga la o solutionare rapida, evocand un calendar "in luni, ci nu in ani".

Zarif a declarat joi ca s-a concentrat, impreuna cu omologii sai, asupra incercarii de a ajunge la un acord "intr-un an", o schimbare de ritm radicala in vederea unor negocieri care nu au mai avansat de opt ani.

Zambind, ministrul iranian a luat loc, in timpul reuniunii, alaturi de Lady Ashton, sefa diplomatiei europene, care conduce negocierile in numele grupului 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) cu Iranul.

Inaintea acestei intalniri, in cadrul Adunarii Generale a ONU, Washingtonul si Beijingul au insistat asupra importantei ca Iranul, care spera la o anulare a sanctiunilor internationale ce ii sunt impuse, "sa raspunda pozitiv" ofertei care se afla pe masa negocierilor de la ultima reuniune, la Almaty, in Kazahstan, in aprilie.

Aceasta oferta dateaza dinainte de alegerea presedintelui Hassan Rohani, in iunie, iar Guvernul iranian nu i-a rasppuns niciodata in totalitate.

Ashton a declarat joi, fara sa ofere detalii, ca o "propunere vizand construirea increderii" a fost facuta in cursul reuniunii, care a durat mai putin de 30 de minute.

Anterior, presedintele Rohani a indemnat Israelul sa semneze tratatul de neproliferare nucleara, afirmand ca "nicio natiune" nu ar trebui sa detina arme atomice.

Israelul l-a acuzat imediat ca vrea sa deturneze atentia de la dosarul nuclear iranian.

Iranul doreste ca "drepturile nucleare" sa-i fie recunoscute, mai ales cel de imbogatire a uraniului pe teritoriul iranian, si promite, in schimb, o "transparenta totala" asupra activitatilor sale, a mai declarat Rohani.

La tribuna ONU, marti, Obama si Rohani si-au afisat amandoi vointa de a oferi o sansa diplomatiei in dosarul nuclear. Insa cei doi sefi de stat nu s-au intalnit.

"Blocajele s-ar putea dovedi prea dificil de depasit (...). Dar sunt convins ca este necesar sa fie incercata calea diplomatica", a declarat Obama, cerand totodata "fapte transparente si verificabile".

Rohani, care a efectuat un adevarat tur de imagine in presa americana, a declarat ca Iranul "nu este o amenintare" nici pentru lume si nici pentru regiune.