Organizatia pentru drepturile omului Redress a anuntat joi ca a sesizat parchetul Lituaniei cu o plangere in numele unui saudit suspectat de terorism care ar fi putut sa fi fost detinut intr-o inchisoare secreta CIA in aceasta tara baltica, informeaza Mediafax citand AFP.

Organizatia cu sediul la Londra afirma ca actioneaza in numele lui Mustafa al-Hawsawi, care risca pedeapsa cu moartea pentru presupusa sa participare la atentatele de la 11 septembrie 2011 in Statele Unite.

"Am conchis ca exista o mare probabilitate ca domnul al-Hawsawi sa fi fost detinut aici, in Lituania, in perioada martie 2004-septembrie 2006", a declarat pentru presa, la Vilnius, Sarah Fulton, o avocata Redress.

Ea a precizat ca organizatia a depus plangerea pe 13 septembrie, dupa ce a analizat date de zbor, transferuri ale altor suspecti si alte informatii despre presupuse inchisori secrete apartinand agentiei americane de informatii CIA.

Contactata de AFP, Rita Stundiene, o purtatoare de cuvant a parchetului lituanian, a declarat joi ca Biroul procurorului este pe cale sa examineze plangerea.

Julia Hall, o reprezentanta Amnesty International, a declarat pentru presa, la Vilnius, ca Lituania, care detine presedintia Uniunii Europene (UE), ar trebui "sa dea un exemplu si sa onoreze angajamentul Europei de a proteja drepturile omului".

Al-Hawsawi este al doilea suspect de terorism care ar putea sa fi fost detinut in mod ilegal in Lituania, in inchisori secrete CIA, dupa Abu Zubaydah, considerat numarul trei in ierarhia retelei teroriste Al-Qaida, care a lansat o procedura la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

In plus, Abu Zubaydah a obtinut deja statutul de victima din partea parchetului polonez, care ancheteaza asupra unor inchisori secrete CIA in Polonia.

In 2010 justitia lituaniana a clasat, fara sa-i dea curs, in lipsa de probe, un caz privind trei fosti oficiali din cadrul serviciilor secrete lituaniene, suspectati ca au ascuns existenta unei instalatii care ar fi fost controlata de CIA.

In decembrie 2009 o ancheta parlamentara lituaniana a identificat doua instalatii care ar fi fost utilizate in perioada 2003-2006, apreciind ca este imposibil sa spuna daca ar fi gazduit detinuti.