Atacul asupra centrului comercial Westgate in Nairobi este un "mesaj" pentru occidentali si pentru Kenya care trebuie sa isi retraga trupele din Somalia sau vor urma alte "varsari de sange", a avertizat miercuri seara, liderul islamistilor somalezi Shebab.

Acesta acuza "occidentali care au sprijinit invazia kenyana in Somalia, sacrificand musulmani de dragul companiilor petroliere", a declarat Ahmed Abdi Godane in mesajul transmis catre AFP.

"Retrageti trupele tale din tarile musulmane sau vor urma noi varsari de sange pe pamantul vostru", a declarat liderul islamist. Fortele kenyene au preluat marti controlul asupra centrului comercial de lux din capitala tarii, dupa aproape 80 de ore de cand Mall-ul a fost asediat.

In atac au murit cel putin 67 de oameni, printre care 61 de civili, potrivit autoritatilor din Nairobi. Islamistii Shebab spun ca au fost 137 de morti.

"Poporului kenyan ii spun ca este parte dintr-un razboi care nu e al lui ( ... ). Aveti un rol in masacrul comis de fortele voastre ( ... ) voi v-ati ales politicienii si este pretul pe care il platiti pentru uciderea musulmanilor", a declarat seful radicalilor islamistii ostili guvernului.

Armata din Kenya intervine in sudul Somaliei de la sfarsitul anului 2011.