Parlamentul European, Consiliul ministrilor UE si Comisia Europeana au ajuns in noaptea de marti spre miercuri la un acord pentru a finaliza reforma Politicii Agricole Comune (PAC) dupa anul 2013, anunta AFP.

Un compromis era necesar inainte de votul prevazut pe 30 septembrie in Comisia pentru Agricultura a Parlamentului European, cu riscul, in caz de blocaj, de a intarzia plata unei parti a subventiilor pentru agricultori.

Acordul prevede in principal o impartire mai echitabila a fondurilor, promovarea ecologiei si sustinerea tinerilor agricultori.

Care sunt principalele elemente ale acordului:

VALOAREA

Anvelopa permisa pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) a fost redusa cu 12%, la 373,2 milioane euro. PAC ramane mai departe cel mai mare cont din bugetul european, din care absoarbe 38%.

CONVERGENTA

Rupand cu precedentul model, unde circa 80% dintre plati erau alocate pentru 20% din exploatatii, noul PAC prevede o redistribuire intre tari (convergenta externa) si intre exploatatii in cadrul aceluiasi stat (convergenta interna).

Pentru agricultorii care primesc mai putini bani pierderea medie este intre 11 si 12%, in timp ce profitul mediu pentru castigatori este estimat la 35%.

In 2019, niciun stat membru nu va trebui sa primeasca mai putin de 75% din media comunitara (in functie de suprafete), in timp la nivelul exploatarilor ajutorul pentru hectar nu va trebui sa fie mai mic de 60% din media ajutoarelor acordate pana in 2019.

Suma ajutoarelor primite de fiecare ferma va fi redusa de o maniera degresiva, cu o rata de 5%, pentru sumele peste 150.000 euro. Tarile care aleg sa favorizeze micile exploatatii prin intermediul unei prime pentru primul hectar, optiune aleasa de Franta, vor fi scutite de aceasta masura.

ECOLOGIZAREA

Aceasta masura centrala a noii politici leaga alocarea a 30% dintre subventiile pentru agricultori de respectarea practicilor care protejeaza solul si biodiversitatea. Astfel, exploatarile agricole vor trebui sa-si diversifice culturile, sa mentina pasuni permanente si sa asigure prezervarea zonelor de interes ecologic.

Nerespectarea acestor masuri va antrena sanctiuni financiare pentru agricultorii care le incalca.

SUSTINERE PENTRU TINERII AGRICULTORI

Pentru a face fata imbatranirii populatiei in sector, statele membre vor practica o "discriminare pozitiva" in favoarea tinerilor agricultori (sub 40 de ani). Acestia vor beneficia de subventii majorate cu 25% in timpul primilor cinci ani de activitate, un bonus pentru care statele ar putea consacra pana la 2% din anvelopa ajutoarelor directe.

Acest dispozitiv este completat de investitii cofinantate de UE si statele membre.