Autoritatile ruse au inceput sa expulzeze cetateni moldoveni care lucreaza pe teritoriul Federatiei Ruse, relateaza Jurnal.md. Copresedintele Congresului Diasporei Moldovei in Rusia, Alexandru Calinin, sustine ca numarul moldovenilor trimisi acasa recent de catre rusi s-ar ridica la circa 3.500.

Potrivit Jurnal.md, in doar cateva saptamani numarul moldovenilor trimis fortat acasa a ajuns la cateva mii, iar asociatiile de moldoveni din Rusia sustin ca fenomenul va lua amploare si mai mare.

Presa din Republica Moldova citeaza o declaratie facuta de marti de presedintele Congresului Diasporei Moldovei in Rusia, Alexandru Calinin, pentru Jurnal TV.

"Atentionez ca in viitorul apropiat va fi un regim si mai aspru de evidenta a migratiei. Daca astazi avem 3500 de cetateni moldoveni trimisi acasa, in aproximativ o luna numarul va creste de cateva ori si acest lucru nu are nici o legatura cu situatia politica din ultima vreme. Acest lucru este legat doar de mentinerea ordinii in regimul migrational", a declarat Alexandru Calinin.

Potrivit sursei citate, expulzarile ar fi rezultatul unui program de reducere considerabila a numarului de cetateni straini, care incalca regimul de sedere, in comnditiile im care in Rusia se afla astazi, potrivit statisticilor de la Chisinau, 550.000 de imigranti din Republica Moldova, dintre care circa 167 mii au incalcat regimului migrational.

De cealalta parte, Moscova sustine ca numarul muncitorilor moldoveni in Rusia depaseste 700 de mii de oameni.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau a aratat ca intentioneaza sa ridice aceasta problema in cadrul consultarilor bilaterale din luna octombrie.

Unimedia.md semnala pe 17 septembrie, citand Panorama.md, ca operatorii moldoveni de curse de pasageri au incept sa resimta presiuni in aceeasi perioada in care Rusia a impus embargo asupra vinurilor din Republica Moldova.

"Nu pot spune ce efect a avut introducerea embargoului la vinurile moldovenești asupra transportării mărfurilor, dar presiunile asupra transportării pasagerilor le-am simțit imediat. Dacă anterior, pentru unele nereguli minore la intrarea în Federația Rusă cetățenii au fost pur și simplu amendați, acum pentru aceleași abateri la frontieră li se aplică ștampila de expulzare”, declara George Grosu, directorul unei companii de transport, pentru Panorama.md.

Kommersant.md scria atunci ca Serviciul Federal de Migrație al Federației Ruse a refuzat să comenteze informația cu privire la expulzarea cetățenilor Republicii Moldova, iar Serviciului Vamal al Federației Ruse a notat că problema nu este în jurisdicția lor.