Republicanul Ted Cruz a inceput marti seara sustinerea unui discurs in Senatul american, protestand fata de reforma sistemului de sanatate a lui Barack Obama, in contextul in care Congresul are la dispozitie doar sase zile sa adopte un buget, relateaza AFP, potrivit Mediafax. Congresmenul a promis ca nu se va opri decat in momentul in care nu va mai fi in stare sa stea in picioare.

Purtand incaltaminte comoda sport, inchisa la culoare, in loc de obisnuitele cizme din piele de strut, Ted Cruz, in varsta de 42 de ani, a luat cuvantul marti la ora 18:41 GMT (21:41 ora Romaniei). De atunci, nu a facut pauza si nu s-a asezat, intrerupandu-se doar pentru a raspunde intrebarilor colegilor.

"Intentionez sa vorbesc impotriva 'Obamacare' (...) pana cand nu voi mai putea sa stau in picioare", a anuntat la inceputul interventiei senatorul texan, un favorit Tea Party, folosind numele sub care este cunoscuta reforma sistemului sanatatii, adoptata in 2010, din care o parte importanta intra in vigoare in octombrie.

"Toata lumea din Statele Unite stie ca aceasta distruge locuri de munca si creste costul sanatatii", a spus el.

Tehnic, "maratonul" verbal al lui Cruz nu reprezinta o obstructie parlamentara, cunoscuta sub numele de "filibuster", care permite unui congresmen sa impiedice un vot atat timp cat este capabil, din punct de vedere fizic, sa tina cuvantul. In acest caz, Cruz este obligat sa predea cuvantul miercuri la pranz, cand este prevazut un vot de procedura asupra bugetului.

Insa gestul ilusteaza opozitia puternica a conservatorilor fata de legea sanatatii. Ei incearca sa suprime alocatiile bugetare aferente legii, cu ocazia adoptarii unui buget temporar de finantare a statului federal incepand de la 1 octombrie, cand incepe exercitiul bugetar pentru 2014. Democratii, care detin controlul asupra Senatului, dau asigurari ca incercarea republicana nu va duce nicaieri.

"Atunci cand John F. Kennedy a anuntat tarii ca vom trimite un om pe luna, multi au spus ca este imposibil", le-a replicat Cruz. "Iar atunci cand atacam Obamacare, aceleasi voci spun ca nu ne putem opri, nu este posibil", a adaugat el.

Catre ora 0:00 GMT (3:00, ora Romaniei), Cruz s-a indepartat de la tema interventiei sale, pentru a citi "Green Eggs and Ham", o carte pentru copii, celor doua fiice ale sale, care au ramas sa isi priveasca tatal la televizor.

In martie, colegul sau Rand Paul a ocupat hemiciclul timp de aproape 13 ore, pentru a protesta fata de politica administratiei Obama privind avioanele fara pilot.