Cutremurul puternic care a afectat marti o regiune saraca si izolata in Pakistan, in care incercau sa ajunga miercuri echipe de interventie, s-a soldat cu cel putin 208 morti si sute de raniti precum si sate intregi distruse, informeaza AFP. Echipele de interventie incearca miercuri sa ajunga la victime, existand ingrijorarea ca numarul mortilor va continua sa creasca.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a zguduit marti dupa-amiaza sud-vestul Pakistanului, a anuntat institutul american de geofizica USGS, citat de AFP. Seismul s-a produs in apropiere de orasul Awaran, in provincia Balucistan (sud-vest), a distrus numeroase case si a fost resimtit pana in India si Iranul vecine.

"Pana acum am numarat 208 morti si 382 de raniti. Echipele de salvare incearca sa recupereze trupurile neinsufletite insa prioritatea noastra este, in fapt, sa transportam ranitii la spital cat mai repede posibil", a declarat ministrul de Interne al provinciei, Azad Gilani, pentru AFP. Un bilant precendent, dat de asemenea miercuri dimineata, vorbea de 173 de morti.

Un oficial de rang inalt din provincie, Jan Muhammad Baledi, a confirmat numarul victimelor.

"O problema serioasa este lipsa serviciilor de sanatate. Nu exista niciun loc in spitalele locale unde sa putem trata ranitii", a declarat acesta pentru AFP.

"Incercam sa transferam cazurile grave cu elicopterul la Karachi iar pe ceilalti sa ii ducem in districtele vecine", a adugat Jan Muhammad Baledi.

Balucistanul este provincia cea mai mare, cea mai putin populata si cea mai saraca din Pakistan, dar bogata in resurse ca hidrocarburi si minereuri.

Aceasta provincie este devastata de violente impotriva minoritatii musulmane siite, atacuri ale talibanilor si lupte intre rebeli secesionisti din cadrul Armatei de eliberare a Balucistanului si forte guvernamentale.