Conglomeratul de stat Russian Technologies (Rostec) vinde 49% din Kalasnikov Corporation, producatorul armelor de asalt AK-47, unor investitori rusi pentru 2,5 miliarde de ruble (75 milioane de dolari), potrivit RIA Novosti, citeaza Mediafax.

Participatia va fi preluata de un consortiu format de oamenii de afaceri rusi Andrei Bocikarev si Alexei Krivoruciko, a anuntat, luni, Rostec.

Bocikarev are afaceri in sectorul minier in Siberia, iar Krivoruciko detine actiuni la o companie de transport.

Tranzactia a primit "binecuvantarea" presedintelui Vladimir Putin, au declarat surse din industia de aparare pentru cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti.

Rostec va pastra restul actiunilor, de 51%, iar fondurile de 2,5 miliarde de ruble vor fi investite in urmatorii doi ani in proiecte de dezvoltare, potrivit Rostec.

Investitia ar trebui sa fie recuperata in cinci ani, a declarat Krivoruciko pentru Kommersant.

"Planurile noastre includ o majorare semnificativa a capacitatii de productie. In particular, suntem interesati de infiintarea unor companii mixte cu parteneri straini pentru productia de praf de pusca si munitie", a spus el.

Compania de armament Izmas, producatorul Kalasnikov, a fost redenumita Kalasnikov Corporation la mijlocul lunii august si va integra in curand mai multe alte fabrici intr-un nou holding. Kalasnikov Corporation va include Izmas, Izmek si alti producatori de arme de foc. Izmek fabrica, printre altele, pistoalele Makarov si Iarigin.

Potrivit cotidianului american New York Times, producatorul Kalasnikov a revenit pe profit in ultimii ani, in mare parte datorita exporturilor in SUA de arme destinate civililor.

Potrivit unui plan de afaceri prezentat luni odata cu anuntul vanzarii, Kalasnikov Corporation se asteapta ca pana in 2020 sa-si creasca profitul de patru ori, de la 193 de milioane de dolari anul trecut la 770 milioane de dolari, si sa-si majoreze productia de arme la 1,9 milioane de unitati anual.