Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat duminica Statele Unite ca santajeaza Rusia pentru ca aceasta sa sustina o rezolutie dura la ONU impotriva Siriei si reproseaza Occidentului ca este orbit de ideea unei schimbari de regim in aceasta tara devastata de razboi, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Partenerii nostri americani incep sa ne santajeze: daca Rusia nu sustine o rezolutie in virtutea Capitolului VII al Consiliului de Securitate al ONU, vom inceta sa mai lucram la Organizatia pentru interzicerea armelor chimice", a declarat Lavrov in cadrul unui interviu pentru Channel One, relateaza agentiile ruse.

Potrivit lui Lavrov, Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) este "pe punctul de a lua o decizie" privind Siria, dar procesul este amenintat de "pozitia aroganta a unor parteneri occidentali".

"Ei au nevoie de Capitolul VII, care prevede, in caz de incalcare a dreptului international, masuri coercitive, inclusiv sanctiuni si posibilitatea de a recurge la forta", a declarat el.

Washingtonul, Parisul si Londra vor o rezolutie foarte ferma, eventual sub Capitolul VII al Cartei Natiunilor Unite, un demers pe care Lavrov il considera contrar acordului istoric de dezarmare chimica al Siriei, obtinut cu omologul sau american John Kerry la Geneva, la 14 septembrie.

"Partenerii nostri sunt de acum orbiti de obiectivul lor ideologic de schimbare a regimului (in Siria)", a adaugat seful diplomatiei ruse. "Tot ce spun ei este ca Bashar al-Assad trebuie sa plece".

"Singurul interes pentru ei este sa isi demonstreze superioritatea", in timp ce Rusia incearca sa "rezolve problema armelor chimic din Siria", a declarat Lavrov.

El a adaugat ca Rusia este pregatita sa trimita trupe in Siria in cadrul unei prezente internationale pentru a securiza munca expertilor la depozitele de arme chimice: "Noi suntem pregatiti sa trimitem militari, politie militara, pentru a participa la aceste eforturi".

Lavrov a contestat, de asemenea, afirmatiile presedintelui Assad, potrivit carora programul de dezarmare ar costa un miliard de dolari. "La Geneva, am discutat despre eventualul cost al acestui program. Cifrele sunt mai putin importante", a adaugat el.