Israelul a acuzat duminica diplomati ai Uniunii Europene ca sunt "instigatori", dupa un incident in cursul caruia un ajutor umanitar destinat palestinienilor ce era escortat de acesti diplomati a fost confiscat de catre soldatii israelieni, relateaza AFP.

"Diplomatii sunt trimisi de guvernele lor pentru a servi drept punti de legatura (intre tari) si nu pentru a actiona ca instigatori", a transmis ministerul israelian al afacerilor externe intr-un comunicat.

Mai multi diplomati europeni au fost bruscati vineri de militari israelieni care au confiscat corturi si ajutoare umanitare destinate palestinienilor ale caror locuinte au fost distruse de armata in Cisiordania, potrivit unor surse citate de AFP.

Soldatii israelieni au dispersat cu forta un grup de voluntari ai organizatiilor umanitare, insotiti de diplomati europeni, care incercau sa distribuie aceste echipamente beduinilor palestinieni din Makhul, in valea Iordanului (estul Cisiordaniei).

O diplomata franceza, Marion Fesneau-Castaing, a fost scoasa cu forta din camionul care transporta ajutorul, potrivit unui fotograf al AFP.

"Tarile europene si diplomatii lor ne datoreaza explicatii cu privire la incalcarea flagranta de catre acestia a codurilor de conduita diplomatice", mai spune ministerul israelian in comunicatul transmis, avertizand ca statul evreu "nu va accepta acest gen de abatere grava".