Bo Xilai, fostul lider chinez aflat la originea celui mai amplu scandal politico-criminal cunoscut de regim de la sfarsitul revolutiei culturale, a fost condamnat duminica la inchisoare pe viata, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Curtea pronunta o pedeapsa de inchisoare pe viata cu privare permanenta de drepturi politice", afirma textul hotararii, dat publicitatii pe Sina Weibo, un echivalent chinez al Twitter, de catre tribunalul din Jinan, capitala provinciei Shandong (est), unde a avut loc procesul sau, luna trecuta.

Bo Xilai a fost condamnat pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere, in special in cazul asasinarii de catre sotia sa, Gu Kailai, a unui om de afaceri britanic, Neil Heywood.

Curtea "il condamna pe Bo la 15 ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri si la sapte ani pentru abuz de putere", detaliaza in continuare sentinta, adaugand ca "toate bunurile sale vor fi confiscate".

Acest verdic - deosebit de sever - isi pune amprenta definitiv pe cariera oficialului politic cu rangul cel mai inalt (el a fost, pana anul trecut, membru al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez) adus in fata justitiei de la condamnarea, in 1998, a fostului primar al Beijingului, Chen Xitong, si cea a primarului orasului Shanghai, Chen Liangyu, in 2008, ambii pentru coruptie.

In cadrul procesului sau din august, el a fost acuzat ca a primit mita 2,6 milioane de euro si a deturnat fonduri publice in valoare de peste 600.000 de euro, in special pentru achizitionarea, in 2001, a unei vile la Cannes, pe coasta de Azur franceza, administrata de Neil Heywood si de un om de afaceri francez, Patrick Devillers.

Ambitios si charismatic, perceput o vreme drept un rival al actualului presedinte Xi Jinping, acest fost ministru al Comertului a preluat in 2007 conducerea imensei metropole Chongqing (sud-vest), din care a reusit sa faca un pol economic major.

El s-a individualizat orchestrand aici o campanie de reabilitare a valorilor maoiste cele mai "retro", in paralel cu o reprimare violenta sub pretextul luptei impotriva "mafiei", care s-a soldat cu aproape 5.000 de arestari, dintre care multi antreprenori privati.

Decaderea sa, anul trecut, o adevarata lovitura de teatru, a fost provocata de plecarea omului sau de incredere, seful politiei din Chongqing, Wang Lijun. Certat cu seful sau, acest "superpolitist" a cerut in zadar azil politic la consulatul american din Chengdu, capitala Sichuan.

El a dezvaluit, intre altele, ca omul de afaceri britanic a fost asasinat de propria sotie a lui Bo Xilai, Gu Kailai. Aceasta avocata stralucita, care ar fi actionat din motive financiare si pentru a-si "proteja" fiul, a fost condamnata anul trecut la inchisoare pe viata.

Pentru Bo Xilai, acesta a reprezentat sfarsitul. Popular in fieful sau din Chongqing si in randul nostalgicilor dupa maoism, acest "print rosu", fiul unei figuri a revolutiei comuniste, este mai putin apreciat in sferele inalte ale regimului: personalitatea sa flamboaianta si populismul sau sunt percepute in aceste medii drept o amenintare pentru o conducere "colegiala", care marseaza pe consens de la disparitia lui Deng Xiaoping in 1997, ultima figura istorica a comunismului chinez.

Bo Xilai si-a facut o ultima aparitie in Adunare in martie anul trecut - cand a respins in fata presei zvonurile privind caderea sa imineta - inainte de a disparea in mainile politiei interne a PCC, detinut in secret.

Dar socul a fost asa de mare in cadrul partidului si randul opiniei publice, incat congresul PCC, care urma sa reinnoiasca in octombrie intreaga conducere - Xi Jinping i-a succedat lui Hu Jintao - a fost amanat cu o luna.

A fost necesar aproape un an pentru ca Bo Xilai, caruia intre timp i-au fost retrase toate titlurile, sa isi faca reaparitia, de aceasta data in fata judecatorilor, in august, la Jinan.

In mod surprinzator, la bara, Bo Xilai nu a aparut "spasit", asa cum se intampla de obicei la procesele chineze. El si-a confirmat temperamentul tinandu-le piept judecatorilor si acuzarii, negand in bloc aproape toate faptele de coruptie imputate, tratandu-si sotia drept "nebuna" si "mincinoasa" - ea depune marturie impotriva lui intr-o inregistrare video - si pe Wang Lijun, fostul sau om de incredere, drept un personaj "malefic".

Severitatea verdictului de duminica este si o sanctiune pentru comportamentul sau sfidator, potrivit analistilor.

O alta surpriza a fost durata procesului, de cinci zile, dincolo de cele 24-48 de ore obisnuite. In plus, justitia aflata sub controlul strict al Partidului, a inovat transmitand mesaje online despre dezbateri, urmarite de milioane de internauti.

De la inceputul acestui caz, singura versiune disponibila a faptelor este cea oficiala.

Bo Xilai a afirmat totusi ca superpolitistul Wang Lijun era indragostit de sotia sa ucigasa sau ca fiul sau, Bo Guagua, o caricatura a "tineretului de aur" chinez, ducea o viata luxoasa colindand lumea.

Verdictul de duminica incheie scandalul dar, pentru imaginea nomenclaturii chineze, deja foarte degradata in ochii opiniei publice, raul creat ramane.