Cel putin 30 de persoane au fost ucise sambata intr-un atac comis asupra unui centru comercial din Nairobi, capitala Kenyei, de catre un comando inarmat, informeaza Mediafax, citand AFP. Islamistii somalezi Shebab, care au legaturi cu Al-Qaida, au revendicat, sambata seara, pe contul lor de Twitter atacul impotriva centrului comercial din Nairobi.

"Mujahedinii au patruns astazi in jurul pranzului in Westgate", centrul comercial unde a avut loc atacul, afirma un mesaj postat pe contul lor la scurt timp dupa ora 18.00 GMT (21.00 ora Romaniei).

"Ei au ucis peste 100 de necredinciosi kenyeni si batalia continua", afirma islamistii.

Mai multi cetateni americani au fost raniti in atacul de sambata dintr-un centru comercial din Nairobi, a anuntat Departamentul american de Stat, care a condamnat un "act de o violenta fara sens".

Ambasada americana din Kenya, care a fost mobilizata pentru a le veni in ajutor, este "in contact cu autoritatile locale si a oferit asistenta", precizeaza Departamentul de Stat intr-un comunicat.

"Condamnam acest act de o violenta fara sens", declara Departamentul de Stat.

Departamentul american, care supravegeaza "indeaproape" evolutia situatiei la Nairobi, nu a precizat numarul americanilor raniti, nici care este starea lor de sanatate.

Anterior, un oficial kenyan le-a declarat jurnalistilor ca "bilantul (mortilor) se ridica la 30. Acesta include persoanele care au fost ucise la fata locului si cele care au murit la spital".

Masurile de securitate au fost consolidate in toate centrele comerciale din Nairobi, dupa atacul sangeros de sambata comis asupra centrului comercial de lux "Westgate Mall", a declarat de asemenea un oficial de rang inalt din cadrul ministerului kenyan de interne.

"Vrem sa asiguram kenyenii ca guvernul nu va ceda in acest razboi impotriva criminalilor inarmati", a declarat acest oficial, Mutea Iringo, in cadrul unei conferinte de presa.

Un alt centru comercial, Village Market, a fost inchis la scurt timp dupa inceputul atacului.

Cel mai mare lant de supermaketuri din Kenya, Nakumatt, a anuntat ca isi inchide majoritatea magazinelor din Nairobi.

Situat in apropierea sediului local al Natiunilor Unite, acest centru comercial este citat periodic de companiile de securitate ca posibila tinta a gruparilor ce au legaturi cu Al-Qaida, precum insurgentii somalezi Shebab, care au amenintat deseori ca vor desfasura atacuri pe teritoriul kenyan din cauza sustinerii militare acordate de Nairobi guvernului somalez.