Siria a predat inventarul asteptat cu privire la arsenalul sau chimic Organizatiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), sambata, data limita fixata prin acordul ruso-american din 14 septembrie, a anuntat OIAC, citata de AFP.

"OIAC a confirmat ca a primit lista asteptata din partea guvernului sirian privind programul sau de arme chimice", a informat intr-un e-mail primit de AFP organizatia cu sediul la Haga. "Secretariatul tehnic examineaza in prezent informatiile primite", a precizat aceasta.

OIAC a amanat o reuniune a Consiliului sau executiv care ar fi trebuit sa aiba loc duminica pentru a dezbate problema distrugerii armelor chimice ale Siriei.

Acordul ruso-american cu privire la distrugerea arsenalului chimic sirian, semnat la Geneva, pe 14 septembrie, si elaborat in timp ce Washingtonul ameninta cu recurgerea la o actiune militara ca raspuns la atacul chimic din 21 august din apropiere de Damasc, stipuleaza ca Siria trebuie sa predea intreg arsenalul sau chimic, care ar urma sa fie distrus pana la mijlocul anului 2014.

Acordul SUA-Rusia privind arsenalul chimic sirian

Statele Unite si Rusia au ajuns sambata trecuta la un acord asupra planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian. Potrivit intelegerii, regimul de la Damasc avea la dispozitie o saptamana pentru a prezenta lista cu armele chimice pe care le detine.

Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat atunci Damascul ca, in cazul in care nu respecta angajamentul, va suferi consecintele, in baza Capitolului 7 al Cartei ONU, sectiune ce acopera sanctiuni si actiuni militare.

Kerry a mai precizat ca inspectorii care vor avea sarcina de a verifica procesul vor fi pe teren "nu mai tarziu de noiembrie" si ca s-a stabilit drept obiectiv pentru finalizarea ridicarii arsenalului chimic "jumatatea anului 2014".