Ora 13:39 Statele Unite si Rusia au ajuns sambata la un acord asupra planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, transmite AFP. Regimul de la Damasc are la dispozitie o saptamana pentru a prezenta lista cu armele chimice pe care le detine, arsenalul urmand sa fie distrus pana la mijlocul lui 2014, a anuntat secretarul de Stat american, John Kery, intr-o conferinta de presa omunacu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

Kerry a avertizat Damascul ca, in cazul in care nu respecta angajamentul, va suferi consecintele, in baza Capitolului 7 al Cartei ONU, sectiune ce acopera sanctiuni si actiuni militare.

Acordul cuprinde sase puncte si a fost incheiat dupa 3 zile de negocieri intre secretarul de stat american John Kerry si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, desfasurate la Geneva (Elvetia).

"Statele Unite si Rusia au convenit sa lucreze pentru distrugerea in cel mai scurt timp posibil a arsenalului chimic sirian. Siria trebuie sa prezinte in termen de o saptamana, o lista completa" a armelor sale chimice, a declarat Kerry la conferinta de presa de final.

Secretarul de Stat american a precizat ca inspectorii carevor avea sarcina de a verifica procesu vor fi pe teren "nu mai tarziu de noiembrie", si ca s-a stabilit drept obiectiv pentru finalizarea ridicarii arsenalului chimic "jumatatea anului 2014".

"Am ajuns impreuna la o estimare a cantitatii si tipurilor de arme detinute de catre regimul lui Assad, si ne-am angajat asupra unui control rapid al acestor arme de catre comunitatea internationala", a continuat Kerry. Se estimeaza ca Siria detine un arsenal de circa o mie de tone de agenti chimici.

Un alt punct de cotitura il reprezinta aparentul accept al Rusiei fata de rezolutie ONU, in conformitate cu capitolul 7 din conventie, prin care se autorizeaza folosirea fortei. Inca de la inceputul conflictului din Siria, in urma cu doi ani si jumatate, Moscova s-a opus ferm unei interventii armate.

Statele Unite si Rusia, "sunt de acord asupra faptului ca rezolutia ONU (care va incadra procesul de dezarmare - n.red.), se va referi la capitolul 7 pivind utilizarea fortei", a declarat Kerry. Cu o zi inainte, oficialii americani declarau ca o asemenea rezolutie ar fi imposibila din cauza opozitiei Rusiei.

Nu s-a ajuns la un acord cu privire la ce masuri vor fi luate intr-un astfel de caz insa preseintele Barack Obama isi rezerva dreptul de a recurge la forta militara in Siria, a precizat Kerry, subliniind ca "nu va exista o diminuare a optiunilor". Lavrov a afirmat insa ca "nu s-a spus nimic despre utilizarea fortei si sanctiuni automate", transmite Reuters.

La randul sau, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a salutat discutiile "excelente". "Obiectivul fixat in septembrie de catre sefii de stat rus si american (...) pentru a pune sub control armele chimice siriene a fost atins", a declarat Lavrov.

"Eu insumi si (secretarul de stat american - n.red.) Kerry am confirmat angajamentul nostru pentru o solutionare pasnica in Siria", a declarat ministrul rus.

Cu toate acestea, Kerry a avertizat ca "nu va exista spatiu de manevra". Cu putin timp inaintea anuntarii acordului, presedintele american barack Obama a avertizat Damascul ca asteapta acte "concrete".

------------

Termenul stabilit de catre Statele Unite pentru a decide daca discutiile ce vizeaza plasarea sub control international a armelor chimice din Siria au sanse de reuzita este nerealist, a declarat sambata un deputat rus important, potrivit AFP.

"Solicitarea Statelor Unite potrivit careia armele chimice ar trebui sa treaca sub control international in doua sau trei saptamani nu este, pur si simplu, unul profesionist", a declarat Alexei Pushkov, seful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul rus.

"Exista in Siria cel putin 42 de centre de stocare a acestor arme, iar unele sunt in zonele de lupta", a adaugat parlamentarul rus.

Oficialii americani au indicat vineri ca Statele Unite estimeaza ca in termen de doua saptamani vor sti daca discutiile in derulare cu rusii au sanse de succes.

Marti seara, presedintele Obama a anuntat ca a cerut Congresului sa suspende examinarea unei rezolutii privind utilizarea fortei in Siria si a fost de acord sa dea o sansa diplomatiei, in timp ce rusii, aliati ai regimului Assad, au propus plasarea arsenalul chimic a tarii sub control international cu scopul de a fi distruse.

Secretar american de Stat John Kerry si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au inceput joi negocierile in acest sens, discutiile desfasurandu-se la Geneva (Elvetia). Potrivit Reuters, negocierile au fost reluate sambata dimineata, intrand in cea de a treia zi de discutii.

Oficialii de la Casa Alba au recunoscut vineri ca procesul va fi unul dificil de implementat si au subliniat ca Statele Unite se vor concentra in primul rand pe posibilitatea de a verifica daca Assad isi respecta angajamentele luate.