Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat marti ca Statele Unite trebuie sa renunte la recursul la forta in Siria pentru ca initiativa Rusiei privind plasarea sub control a armelor chimice ale acestei tari sa fie eficienta, scrie AFP.

"Toate astea au un sens si pot functiona daca partea americana si toti cei care o sustin renunta la recursul la forta", a afirmat presedintele, potrivit televiziunii rusesti.

"Este dificil sa constrangi Siria sau o alta tara sa se dezarmeze de o maniera unilaterala daca exista o actiune militara in pregatire impotriva acestei tari", a argumentat el.

"Este de notorietate publica ca Siria dispune de un arsenal de arme chimice si ca sirienii l-au considerat tot timpul drept o alternativa la armele nucleare ale Israelului", a precizat presedintele rus.

"Pozitia Rusiei asupra acestei chestiuni este binecunoscuta: suntem impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa, chimice sau nucleare", a adaugat acesta.

Rusia a provocat o lovitura de teatru luni anuntand ca a propus aliatilor sirieni sa-si plaseze stocurile de arme chimice sun control international si sa le distruga, o propunere acceptata marti de Damasc.

"Vom lucra impreuna cu sirienii, cu partenerii nostri americani. Sper ca va fi un pas inainte spre rezolvarea pasnica a crizei", a mai spus Putin.

Declaratiile vin in contextul in care Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca marti de urgenta asupra chestiunii Siriei, la cererea Rusiei.

Aceste consultari cu usile inchise vin dupa un proiect francez de rezolutie care cere dezmembrarea arsenalului chimic sirian.

Moscova considera "inacceptabil" textul francez, a declarat marti ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov, in cadrul unei discutii telefonice cu omologul sau francez Laurent Fabius.

Rusia contesta in special un pasaj din text care face vinovat guvernul sirian de atacul chimic din 21 august. Textul face si o referire la recursul la forta.

UPDATE: Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, amanata sine die

Reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Siria, ce urma sa inceapa marti la ora 23.00 (ora Romaniei), a fost amanata pana la noi ordine, potrivit unor diplomati citati de AFP.

Amanarea a fost decisa la cererea Rusiei, care a convocat aceasta sedinta de consultari cu usile inchise.

Diplomatii nu au fost in masura sa dea un motiv pentru amanare. "Reuniunea a fost amanata sine die la cererea rusilor", a declarat unul dintre ei.