O noua nava de razboi rusa se va indrepta spre coastele siriene, dupa ce la bordul ei a fost imbarcata o "incarcatura speciala" la Novorossiisk (Marea Neagra), a anuntat o sursa militara rusa citata de agentia Interfax, transmite AFP.

Nava de debarcare "Nikolai Filchenkov", al carei port de inregistrare este Sevastopol, a facut escala vineri la Novorossiisk, inainte de a se indrepta spre Mediterana, potrivit acestei surse din cadrul Statului Major al Marinei ruse.

"Nava va face escala la Novorossiisk, unde va imbarca o incarcatura speciala", declarat vineri aceasta sursa, fara alte precizari.

Rusia, care si-a mentinut o prezenta constanta a navelor de razboi in estul Mediteranei de la izbucnirea crizei siriene, a trimis in zona in ultimele zile mai multe alte nave, inclusiv nave lansatoare de rachete, distrugatoare, o nava de supraveghere electronica si doua mari nave de debarcare.

O sursa militara rusa sublinia miercuri ca intarirea acestui dispozitiv va permite Rusiei sa fie "capabila sa reactioneze" in functie de evolutia situatiei din Siria, in conditiile in care perspectiva unor atacuri americane suscita o puternica opozitie din partea Rusiei.

Serghei Ivanov, actualul sef al administratiei de la Kremlin, care este un apropiat al lui Vladimir Putin si un fost ministru al Apararii, a precizat insa ca prima misiune a acestor nave este o posibila evacuare a numerosilor cetateni rusi care traiesc in Siria.

Navele militare "sunt destinate posibilei evacuari a cetatenilor rusi", a declarat Ivanov, citat de Interfax, la Sankt Petersburg, unde s-a incheiat vineri un summit G20 dominat de criza siriana.

Rusia a evacuat in ultimele luni, cu avionul, sute dintre cetatenii sai dornici sa paraseasca Siria. Zeci de mii de cetateni rusi, sau cu dubla cetatenie, locuiesc in Siria, un aliat al Moscovei inca din timpul epocii sovietice.

Principal sustinator al regimului de la Damasc, caruia ii livreaza arme, Rusia a mentinut de asemenea din perioada sovietica o baza de sprijin pentru flota sa militara in portul sirian Tartus, situat la 220 de kilometri nord-vest de Damasc.