Secretarul de Stat american John Kerry i-a informat sambata, la Vilnius, pe omologii sai europeni ca Statele Unite nu s-au angajat sa astepte raportul ONU cu privire la utilizarea armelor chimice in Siria inaintea unor eventuale atacuri militare impotriva Damascului, a declarat un oficial american, citat de AFP.

In cursul unei reuniuni cu cei 28 de ministri ai Afacerilor Externe din tarile UE, Kerry "a indicat ca va transmite echipei (Consiliului) de securitate nationala (departamentul de politica externa al Casei Albe - n.r.) recomandarile unora dintre statele membre UE de a astepta rezultatele inspectiei ONU", a explicat pentru AFP acest oficial al Departamentului de Stat.

Insa, seful diplomatiei americane "a spus de asemenea in mod clar ca Statele Unite nu au decis sa astepte" acest raport pentru a actiona eventual, a precizat acest diplomat prezent in sala de negocieri din capitala Lituaniei, tara ce detine in prezent presedintia UE.

John Kerry a incercat sambata sa convinga Uniunea Europeana sa sprijine ideea unei actiuni militare impotriva Siriei, la o zi dupa incheierea unui summit G20 in care presedintele Barack Obama n-a reusit sa obtina o larga sustinere pentru acest plan.

Marea majoritate a celor 28 de tari UE, cu exceptia Frantei si a Danemarcei, sunt foarte reticente sau chiar se opun unei actiuni militare.

Comunitatea internationala asteapta ca ONU sa faca public, la o data inca nestabilita, raportul expertilor sai care au inspectat zonele de la periferia Damascului, unde a avut loc un atac cu arme chimice la 21 august.

Germania a cerut ONU sa publice acest raport "cat mai curand posibil".

De asemenea, presedintele francez Francois Hollande a facut un gest in directia celorlalti europeni, a germanilor in special, anuntand ca va astepta raportul ONU inainte de a da un eventual ordin pentru o interventie militara impotriva regimului de la Damasc.

UPDATE: UE sustine "un raspuns puternic" la atacurile chimice

Ministrii de externe ai UE au cerut, sambata, un "raspuns clar si puternic" fata de atacurile chimice din 21 august din Siria, a anuntat sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, potrivit AFP.

"Vrem un raspuns clar si puternic", a afirmat Ashton, prezentand concluziile reuniunii ministrilor de la Vilnius, in prezenta secretarului de Stat american, John Kerry.

Citind declaratia finala, Ashton a precizat ca ministrii au cazut de acord asupra faptului ca "dovezi solide" au indicat ca regimul sirian este responsabil de atacurile cu arme chimice de langa Damasc.

La inceputul reuniunii, mai multi ministri UE au afirmat ca este important sa astepte, pentru a se pronunta, rezultatele raportului inspectorilor ONU cu privire la atacurile chimice.

Ministrul german de externe, Guido Westervelle, a creat surpriza anuntand ca Germania a semnat la randul sau apelul la un "raspuns international puternic" lansat cu o zi in urma de 11 tari, inclusiv Statele Unite, prezente la summitul G20. Germania era vineri singura tara din UE membra G20 care nu aprobase acest apel, o decizie pe care a explicat-o prin necesitatea respectarii procesului european.

Acest anunt a fost salutat de ministrul francez de externe, Laurent Fabius, care a afirmat: "Faptul ca Europa este impreuna este un lucru bun". El s-a declarat multumit de rezultatele reuniunii, in conditiile in care Franta a parut izolata in ultimele zile in Europa, aparand singura planul privind o actiune militara impotriva Siriei.

Astfel, cu privire la acest lucru, ministrii au salutat sambata anuntul facut vineri seara de presedintele Francois Hollande, potrivit caruia Franta va astepta raportul ONU cu privire la armele chimice inaintea unor eventuale atacuri asupra Siriei.

"Primim favorabil declaratiile lui Hollande", a reactionat Catherine Ashton in fata presei.

Angela Merkel: Unitatea europeana cu privire la Siria, de o "importanta inestimabila"

Cancelarul german Angela Merkel a salutat, sambata, pozitia europeana unanima cu privire la apelul pentru o reactie internationala "puternica", apreciind-o de o "importanta inestimabila", scrie AFP.

"Semnalul dat de o pozitie unita a Europei fata de acest conflict teribil este de o importanta inestimabila", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

"Succesul de la Vilnius arata ca pozitia germana (in cadrul G20) la Sankt Petersburg (Rusia), de a milita pentru o pozitie comuna europeana, a fost cea buna", si-a exprimat multumirea cancelarul.

"Spunem clar ca Germania nu va participa la o actiune militara (in Siria), dar precizam ca vrem sa facem tot ce este posibil (...) pentru a avea un raspuns unitar al comunitatii internationale", declara Angela Merkel marti, in timpul unei dezbateri a deputatilor din Bundestag.

Australia, Canada, Franta, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudita, Spania, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite au fost primele semnatare ale apelului difuzat de Casa Alba.

"Condamnam in termenii cei mai fermi oribilul atac cu arme chimice comis in suburbiile Damascului pe 21 august, care a curmat viata atator barbati, femei si copii", scriu aceste tari in apelul lansat.

"Dovezile indica in mod clar responsabilitatea guvernului sirian in acest atac", declara tarile semnatare.

"Cerem un raspuns international puternic fata de aceasta grava incalcare a regulilor si valorilor lumii, care sa transmita un mesaj clar ca acest gen de atrocitati nu trebuie sa se mai repete. Cei care au comis aceste crime trebuie sa raspunda", se mai sustine text, fara a se preciza care ar trebui sa fie natura "raspunsului" dorit si fara a se mentiona o eventuala actiune militara.