Fostul presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a declarat ca moldovenii nu au "nimic in comun cu poporul rus", a carui politica inca mai contine aspecte bolsevice. In opinia sa, Republica Moldova trebuie sa fie pregatita pentru masuri de presiune si provocari din partea Rusiei, relateaza agentia rusa Regnum, citata de Mediafax.

"Ar putea fi inchise frontierele pentru cateva zile sau sa fie inchis gazul pentru o anumita perioada", a declarat fostul presedinte moldovean, exprimandu-si speranta ca "nu se va ajunge la acest lucru".

"Nu cred ca Rusia va neglija atat de mult pozitia Europei", existand si factorul american, a adaugat Lucinschi. El a afirmat ca, in realitate, nici Republica Moldova, nici Rusia nu sunt interesate sa aiba relatii bilaterale ostile, iar Chisinaul ar trebui sa-i explice Moscovei ca orientarea spre integrarea europeana nu este indeptata impotriva Rusiei.

El a afirmat ca dialogul dintre cele doua state se complica din cauza diferentei dintre mentalitatea politicienilor moldoveni si a celor rusi.

"Exista aspecte bolsevice in politica ruseasca de acum. Rusia este succesorul Uniunii Sovietice" sub aspect economic, a afirmat Lucinschi pentru postul de televiziune N4, comentand declaratiile recente ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a avertizat Republica Moldova ca ar putea ramane fara gaz si fara Transnistria in cazul aderarii sale la Uniunea Europeana (UE).

"Incetul cu incetul, trebuie sa fim duri (...)", a subliniat Lucinschi, presedinte al Republicii Moldova in perioada 1997-2001.

El a adaugat ca "noi nu avem nimic in comun cu poporul rus", iar daca "vrei sa fie pace, pregateste-te de razboi".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin s-a aflat intr-o vizita de doua zile in Republica Moldova si s-a intalnit marti cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc.

Rogozin a subliniat ca tot ceea ce va fi legat de schimbarea statutului Republicii Moldova dupa summitul de la Vilnius, in noiembrie, va fi subiectul unor consultatii intense intre Tiraspol si Moscova. De asemenea, el a afirmat ca orientarea europeana a Chisinaului este "lipsita de logica".