Mii de bulgari s-au strans, miercuri seara, in fata parlamentului de la Sofia in cel mai amplu protest din ultima luna impotriva guvernului socialistului Plamen Oresarski, relateaza Agerpres. In cea de a 83-a zi de proteste, numarul manifestantilor a fost mult mai mare fata de cel din luna august.

Potrivit datelor comunicate de politie, la miting s-au adunat peste 4.000 de persoane, dar manifestantii sustin ca in unele momente numarul lor a ajuns la 10.000.

Ca de obicei, protestatarii s-au strans in jurul orei 19.00 in fata cladirii guvernului, strigand "Mafie" si "Demisie" si au defilat pana la parlament, blocand circulatia in unele intersectii importante din centrul Sofiei. In timpul protestelor nu s-au inregistrat incidente semnificative, fortele de ordine au intervenit in cateva cazuri pentru a ii impiedica pe unii protestatari sa ajunga in imediata apropiere a parlamentului, dar nu a fost nevoie sa recurga la forta.

La 4 septembrie a avut loc prima sedinta a parlamentului bulgar dupa vacanta de vara. De la ora 8 dimineata, in zona s-au strans cetateni nemultumiti care i-au huiduit pe parlamentari. Unii dintre protestatari au ramas in fata parlamentului pana seara.

In acelasi timp, un numar mai mic de sustinatori ai guvernului s-au adunat si ei in zona parlamentului, politia separand cele doua grupuri.

Pentru prima data, la protestul antiguvernamental organizat de obicei in retelele de socializare s-au alaturat simpatizanti ai partidului GERB, de opozitie, adusi cu autocare din diferite parti ale tarii. "Razboiul autocarelor", a scris cotidianul Trud, comentand ca, la fel ca Partidul Socialist, si conservatorii au adus la Sofia simpatizanti din provincie. Totodata, o parte dintre cetatenii care au protestat impotriva guvernului in ultimele 82 de zile s-au declarat nemultumiti ca GERB incearca sa profite de actiunile lor.

In acelasi timp, liderul partidului socialist, Serghei Stanisev, a declarat ca partidul nu va face niciun pas inapoi, pentru ca "alegerea este facuta si asta este in interesul societatii". Stanisev a declarat ca protestele sunt din ce in ce mai putin spontane si urmaresc din ce in ce mai multe obiective politice.

La randul sau, liderul partidului GERB, de opozitie, Boiko Borisov, de la tribuna parlamentului a indemnat guvernul sa demisioneze. Borisov a spus ca, daca socialistii nu isi prezinta demisia, tara va ajunge intr-o criza din care nu va mai putea iesi. In opinia fostului premier, trebuie organizate alegeri anticipate pentru ca alegatorii sa se pronunte.

Protestele din Bulgaria au inceput la 14 iunie, dupa ce guvernul sprijinit de socialisti, etnici turci si ultranationalisti l-a nominalizat pe mogulul de presa Delian Peevski, o persoana foarte controversata, la sefia Agentiei de securitate nationala. Desi a doua zi decizia a fost revizuita, protestele au continuat. Manifestantii sustin ca actualul guvern trebuie sa demisioneze pentru ca s-a discreditat in urma nominalizarii lui Peevski.