Presedintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat miercuri ca angajata in Siria este "credibilitatea" comunitatii internationale si ca aceasta nu trebuie sa ramana "tacuta" fata de "barbaria" din aceasta tara, scrie Mediafax, citand AFP.

"Am discutat, bineinteles, despre violenta ingrozitoare la care sunt supusi sirienii de catre regimul (Bashar) al-Assad, inclusiv recursul groaznic la arme chimice, in urma cu doua saptamani", a declarat Obama, intr-o conferinta de presa comuna cu seful Guvernul suedez Fredrik Reinfeldt, la Stockholm.

"Premierul (suedez) si cu mine suntem de acord asupra faptului ca, fata de o asemenea barbarie, comunitatea internationala nu poate sa ramana tacuta", a adaugat presedintele american, in opinia caruia "o lipsa de reactie fata de acest atac nu va face altceva decat sa sporeasca riscul unor atacuri suplimentare si ca alte tari sa utilizeze aceste arme".

Obama, care a vorbit in august 2012 despre o "linie rosie" de netrecut de catre regimul sirian, a spus ca "lumea intreaga" a trasat aceste limite, adoptand interzicerea recurgerii la arme chimice.

"Nu credibilitatea mea este in joc. Credibilitatea comunitatii internationale este in joc, credibilitatea Statelor Unite si Congresului sunt in joc", a insistat seful statului american, care le-a cerut sanbata congresmenilor sa dea unda verde deciziei sale de principiu de a lansa atacuri in Siria.

In acest sens, presedintele american s-a declarat convins ca Legislativul va vota in favoarea unei asemenea rezolutii. "Cred ca Congresul o va aproba pentru ca (...), in cazul in care comunitatea internationala nu reuseste sa impuna respectarea anumitor reguli (...) in timp, lumea va deveni un loc mai putin sigur", a pledat el.

Presedintele a recunoscut ca opinia publica ar putea gasi asemanari intre Siria, in 2013, si Irakul din 2003. "Amintirea Irakului si acuzatiilor privind arme de distrugere in masa persista, iar oamenii sunt ingrijorati de exactitatea acestei informatii" privind recurgerea la arme chimice, a spus el.

"Ganditi-va la faptul ca m-am opus razboiului in Irak. Si ca nu ma intereseaza sa repet erorile din trecut, fondand decizii pe informatii secrete incorecte", a dat el asigurari.

Obama, a carui vizita este plasat sub semnul situatiei din Siria, a fost intrebat totodata despre disputele care persista intre el si omologul sau rus Vladimir Putin, gazda summitului G20 la Sankt Petersburg, la care presedintele american va participa joi si vineri.

Putin a sustinut pana in prezent, fara rezerve, regimul sirian, iar Moscova a blocat orice rezolutie cu caracter constrangator impotriva Siriei, la ONU.

"Continui, oare, sa sper ca domnul Putin isi va schimba parerea asupra anumitor probleme? Sper intotdeauna. Si voi continua sa ii vorbesc, deoarece cred ca o actiune internationala va fi mult mai eficienta" in cazul unei colaborari a Moscovei, a subliniat Obama.

"In acest sens, vom putea pune capat mortilor mult mai repede, daca Rusia adopta o abordare diferita fata de aceste probleme", a insistat presedintele american.