Principalele retele de televiziune germane au transmis duminica seara, in direct, duelul dintre crestin-democrata Angela Merkel, cancelarul in functie si social-democratul Peer Steinbrück. Este singura confruntare televizata a principalilor candidati din alegerile ce urmeaza sa se desfasoare in Germania, in 22 septembrie.

Merkel si Steinbruck in dezbatereFoto: abendblatt.de

Intrucat Siria este subiectul momentului pe toate canalele mass media, cu reactii online in toate capitalele lumii, observatorii s-au asteptat ca acest eveniment sa viruseze si confruntarea electorala Merkel-Steinbrück. Doar ca votul pragmaticului electorat german are in proportie covarsitoare determinari economice. In consecinta, cei doi competitori, desi nu au evitat subiectul de politica și securitate externa, si-au aratat temele pregatite aritmetic pe finante, energie si piata fortei de munca.

Confruntarea a fost tipic germana, cu un dialog civilizat, in care cancelarul si contracandidatul sau nu s-au sfiit pe alocuri sa accepte si puncte de vedere comune. Nu s-au intrerupt. Merkel și-a facut numarul, insa discursul sau a fost fara aplomb in fața unei provocari modeste date de aspirantul social-democraților la postul de cancelar.

Merkel a vorbit despre responsabilitatea Germaniei atat in politica interna cat și externa. Steinbrück nu a putut depasi mina timorata din campania de pana acum. Cu toate acestea, in pofida așteptarilor, votul online a aratat o creștere pentru Steinbrück datorita felului mai agresiv de a intra in duel, sau poate efectului de simpatie negativa. Acesta a raspuns precis dar nu foarte concret, raspunsurile fiind prestabilite și tipice. Candidatul socialist a castigat votul telespectatorilor ARD, considerat primul canal al televiziunii germane.

Angela Merkel pe de alta parte a raspuns foarte prudent și la obiect. Voting-ul dupa cele 30 de minute a aratat-o invingatoare pe doamna de fier a Germaniei in cazul telespectatorilor televiziunii ZDF, canalul doi al Germaniei.

Peer Steinbrück iși motiveaza candidatura pe baza unui program electoral menit sa schimbe țara, cu un accent puternic pe justiție, avand motto-ul: „Noi avem puterea și ideile pentru a schimba țara“, in timp ce Angela Merkel merge pe ideea unui program stabilit, care a dus de ani de zile la o continuitate in creșterea economica. Mesajul acesteia este concret: „Țara merge bine! Cu mine la putere, nu se va schimba nimic!“.

Punctele economice cheie in care difera poziția SPD de cea a CDU sunt sistemul de salarizare, taxele și impozitele și ocuparea forței de munca.

Pe plan financiar, punctul cheie in care difera poziția Partidului Social Democrat (SPD) de cea a Uniunii Crestin Democrate (CDU) este majorarea taxelor. Potrivit lui Steinbrück, o majorare a taxelor ar duce la acoperirea datoriilor Germaniei, care, a crescut in ultimii ani cu 20%. Surplusul bugetar revenit din aceasta schimbare ar fi benefic unei investiții in educație și infrastructura.

Cancelarul insa a argumentat creșterea datorilor țarii și a subliniat latura negativa a majorarii taxelor. Mai mult, aceasta considera ca țara poate continua cu o economie prospera urmand aceeași strategie de pana acum, iar ca datoriile țarii vor fi incetul cu incetul acoperite incepand din 2015.

Merkel a mai prezentat foarte pe scurt situația Germaniei: „ne aflam intr-o continua creștere, țara nu are mulți șomeri, am invins criza financiara mult mai bine decat ne-am așteptat.Tot ce am aratat pana acum ne intarește!“. Cancelarul este de parere ca o creștere a taxelor ar duce la ingreunarea sarcinilor poporului, iar de corupție se va ocupa in urmatorul mandat.

Cat despre criza in care se afla UE, contracandidații au prezentat nuanțat diferențele de idei. Steinbrück a vrut sa demonstreze cat de rau o duce Germania sub conducerea lui Merkel și cat de bine ar merge cu el. Merkel a ripostat cu contraargumente mai precise, demonstrand faptul ca rezultatele de pana acum nu au facut decat sa ajute Germania. Mai mult, Grecia va fi probabil ajutata din nou, pentru ca responsabilitatea ca membru UE cere o anumita conduita.

Discursul extern a reaparut și spre sfarșitul dezbaterii, cand Merkel a menționat faptul ca exista țari puternice și țari cu probleme. Cele din urma trebuie ajutate nu numai cu fonduri monetare date dupa indelungi analize, dar și cu impulsuri in domeniul dezvoltarii și al educației.

In domeniul energiei, dezvoltarea pe plan tehnologic, competitivitatea și accesul consumatorilor la sursele de energie la preturi accesibile si stabile constituie cateva dintre elementele de strategie ale cancelarului. Pentru creșterea eficienței in domeniul energiei, Steinbrück propune pe langa inființarea unui minister al energiei care ar avea ca ținta eficiența și reducerea consumului de energie, și un sistem de promovare al sectorului regenerabil. Progresul tehnic și inovațiile in industria energiei regenerabile ar duce la scaderea costurilor de producție pe un termen mediu și lung. Opinia publica nu a fost insa foarte convinsa de raspunsul celor doi candidați, ca de altfel nici de rezolvarea problemei cu taxa auto de circulație, dupa cum arata votul de dupa duel.

Pe plan social, intenția creștin-democratei este strategia privind ocuparea fortei de munca prin perseverența, idei noi și evoluție tehnologica. Mai mult, Merkel crede cu tarie ca Germania are și va avea intotdeauna concepte bune si, de aceea, locurile de munca nu vor scadea ci vor crește. Ca exemplu a dat cei 4 ani in care au fost create mai mult de 1,9 milioane de locuri de munca. Aceasta refuza și stabilirea unui salariu minim pe ora, dar obliga companiile la un plan tarifar prestabilit prin contract și este de parere ca salariile nu trebuie stabilite politic ci de persoanele cu expertiza in domeniu. Cat despre prețurile chiriilor, in special in orașele mari, cei doi candidați nu au fost intrebați dar nici nu au abordat din proprie inițiativa subiectul.

Social-democrații vor sa adopte o strategie radicala privind ocuparea forței de munca. Salariul minim pe ora ar fi stabilit la 8,5 euro. Angajații temporari vor avea, potrivit lui Steinbrück, aceleași privilegii salariale cu cei permanenți. Sistemul mini-job-urilor ar fi schimbat in bine iar termenul ar putea prinde o conotație mult mai pozitiva pe piața muncii.

Pilonii principali in discuția despre pensii au fost elaborați de catre Merkel, punand in evidența susținerea pensiei de stat obligatorie, nu și a celei private, și „pensia mamei“, pentru parinții copiilor cu dizabilitați, nascuți inainte de anul 1992. Trebuie imbunatațite și variantele oferite celor ieșiți la pensie pe caz de boala sau a angajaților cu salarii foarte mici.

Excepțiile vor beneficia de o creștere de pensie, care va ajunge la suma de 850 euro pe luna. Steinbrück pe de alta parte a prezentat pe scurt conceptul dezvoltat de catre social-democrați. Posibilitatea de intrare la pensie inaintea varstei de 67 de ani a aparut in discuție, avand condiția unei vechimi de minim 4 ani, pensia anticipata parțiala putand fi luata incepand cu varsta de 60 de ani.

In domeniul sanatatii, Merkel identifica probleme mai mult pe partea creșterii cheltuielilor cu asistenta medicala. Aceasta a marturisit in confruntarea cu Steinbrück, cu zambetul pe buze, faptul ca este mandra de sistemul de sanatate din Germania iar problemele existente nu sunt greu de rezolvat intr-o perioada scurta.

Deși abordate in campania electorala de pana acum, subiectele familie, alocarea eficienta a resurselor, protejarea padurilor și multe alte teme, nu au facut subiectul discuției. In compensare au fost discutate aspecte de politica externa, care țin de securitate și de dosarul sirian. Fața de acest ultim punct, Steinbrück a raspuns cat se poate de pacifist, iar cancelarul a dat un raspuns pragmatic, pe masura rolului Germaniei.

Angela Merkel, cu o prestatie „standard“, potentata si de pozitia in sondaje si exercitiile de guvernare și experienta mediatica, a dominat un lider de improvizatie al social democratilor, cu strategie de conjunctura si o carisma sub nivelul putintei de a convinge un electorat cum este cel german, perfect constient de locul si rolul tarii lui in ordinea mondiala actuala.