Situatia din Siria a ramas tensionata sambata, dupa ce reprezentantii ONU care au efectuat investigatia privind utilizarea armelor chimice pe data de 21 august au parasit Damascul, inainte de termenul prevazut initial, dand nastere la ingrijorari cu privire la un atac militar iminent asupra tarii din Orientul Mijlociu.Organizatia Natiunilor Unite a catalogat insinuarile ca echipa sa a parasit Siria pentru a deschide o fereastra pentru o interventie militar drept grotesti si o insulta la adreasa personalului ONU care a ramas in regiune pentru a oferi asistenta umanitara.

Manifestatii in fata Casei Albe pro si contra unui atac militar asupra SirieiFoto: Agerpres/AP

Dupa pe vineri Departamentul de Stat american si-a exprimat convingerea ca regimul sirian este autorul atacului cu arme chimice (soldat cu 1.429 de morti, dintre care 426 sunt copii), bucurandu-se de sustinerea Frantei, presedintele Barack Obama a anuntat ca a luat decizia ca SUA trebuie sa ia actiuni militare impotriva regimului sirian, ca are autoritatea de a ordona un atac si ca este pregatit sa dea ordinul. Cu toate acestea, liderul de la Casa Alba a solicitat aprobarea Congresului SUA, care urmeaza sa isi inceapa sesiunea pe data de 9 septembrie, cand este asteptata o dezbatere si un vot pe subiectul unei interventii limitate.

Urmareste mai jos principalele evenimente de sambata privind Siria

Ora 22:53 ONU anunta ca analiza probelor prelevate in Siria pentru a determina daca au fost utilizate sau nu arme chimice pe data de 21 august la periferia Damascului ar putea dura pana la 3 saptamani. (Reuters)

Ora 20:51 Presedintele Barack Obama sustine o declaratie de presa la Casa Alba

Principalele declaratii ale lui Barack Obama:

  • In urma cu 10 zile lumea a privit cu groaza cum barbati, femei si copii au fost masacrati in Siria in cel mai rau atac cu arme chimice din secolul al XXI-lea.
  • SUA prezentat ieri un caz puternic care sustine faptul ca regimul sirian e responsabil pentru acestat atac impotriva propriilor oameni.
  • Am fost informati ca peste 1000 de persoane au murit, mai multe sute dintre ele erau copii, fete si baieti gazati de propriul guvern
  • Acest atac este o insulta la adresa demintatii umane, reprezinta un pericol serios pentru securitatea noastra nationala si risa sa transforme intr-o gluma prohibitia globala a armelor chimice. Ne pune in pericol partenerii si prietenii de la granita cu Siria, printre care Israel, Turcia, Iordania, Irak si Liban. Poate duce la escaladarea utilizarii armelor chimice sau proliferarea lor in randul grupurilor teroriste care pun in pericol viata oamenilor. Intr-o lume cu multe pericole, aceasta amenintare trebuie confruntata.
  • Dupa deliberari atente, am decis ca SUA ar trebui sa ia actiuni militare impotriva regimului sirian.
  • Nu va fi o interventie nelimitata, nu vom trimite militari la sol, vor fi atacuri limitata in durata si scop.
  • Armata noastra a pozitionat echipamentele in zona. Presedintele Statului Major Interarme m-a informat ca suntem pregatiti sa lovim oricand alegem. Mai mult decat atat, presedintele Statului Major a precizat ca operatiunea nu este presanta.
  • Va fi maine, peste o saptamana sau peste o luna.
  • Sunt pregatit sa dau acest ordin.
  • Dar, desi am luat aceasta decizie in calitate de comandant al fortelor armate, bazat pe ceea ce sunt convins ca reprezinta interese de securitate nationale, stiu ca sunt presendintele celei mai batrane democratii constitutionale.
  • De aceea am luat o a doua decizie. Voi incerca sa obtin aprobare pentru o actiune militara de la reprezentantii cetatenilor, de la Congres.
  • Am vorbit cu cei patru lideri congresionali in aceasta dimineata si au fost de acord sa programez o dezbatere si apoi un vot de indata ce incepe sesiune congresionala.
  • Toti trebuie sa fim respunzatori pentru ce se va intampla, iar asta se poate face doar printr-un vot.
  • Desi cred ca am autoritatea de a ordona aceasta actiune militara fara aprobarea Congresului, stiu ca tara va fi mai puternica daca urmam acest curs si ca actiunile noastre vor fi mai eficiente.
  • Intrebarea mea pentru toti membrii Congresului si pentru membrii comunitatii internationale  este ce mesaj dam daca un dictator poate gaza, la vedere, sute de copii si nu trebuie sa plateasca?
  • Care este scopul sistemului international pe care l-am construit daca prohibitia armelor chimice, acceptata de 98% din guvernele lumii si majoritar de catre Congresul SUA, nu este impusa?
  • Asa cum vom trimite acest mesaj Congresului, vom trimite si un mesaj lumii, lasand timp pentru investigatia ONU sa isi prezinte rezultatele, vom insista ca o atrocitate comisa cu arme chimice nu trebuie doar investigata, trebuie confruntata.
  • Nu ma astept ca toate natiunile sa fie de acord cu pozitia noastra. In privat, am primit multe mesaje de sutinere de la prieteni dar le voi cere celor care tin la dreptul international, sa sustina public actiunile noastre.
  • Nu trebuie sa ignoram ce s-a intamplat in Damasc. Din cenusa razboielor mondiale am construit o ordine internationale si am aplicat regulile care ii dau un inteles, si am facut asta pentru ca credem ca dreptul indivizilor de a trai in libertate si demnitate depinde de responsabilitatea guvernelor.
  • Tuturor membrilor Congresului, din ambele partide, le cer sa votati pentru siguranta nationala. Astept cu nerabdare dezbaterea. Va cer voua, membrilor Congresului, sa aveti in vedere ca unele lucruri sunt mai importante decat diferentele partizane sau politica momentului.
  • Azi cer Congresului sa transmita un mesaj lumii.

Declaratie Barack Obama:

Ora 20:14 ONU a respins cu vehementa sugestiile sa organizatia internationala si-a retras echipa de investigatie din Siria pentru a permite un atac aerian al SUA asupra tarii din Orientul Mijlociu si a precizat ca activitatile sale umanitare in regiune continua. (Reuters)

"Am vazut tot felul de rapoarte care sugereaza ca plecarea echipei insarcinate cu verificarile privind utilizarea armelor chimice ar deschide cumva o fereastra pentru vreo actiune militara", a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky.

"Sincer, aceste insinuari sunt grotesti, si sunt, de asemenea, o insulta la adresa a peste 1.000 de membri ai personalului ONU care sunt la fata locului, in Siria, furnizand ajutor umanitar si care vor continua sa ofere ajutor critic", a precizat reprezentantul Natiunilor Unite.

Martin Nesirky a precizat ca ONU nu va prezenta o concluzie pe baza raportului echipei trimise in Siria inainte de finalizarea analizelor de laborator. Natiunile Unite au promis o analiza "impartiala si credibila". (AFP)

Ora 19:48 Secretarul de stat John Kerry, secretarul pentru Aparare Chuck Hagel si alti oficiali din domeniul securitatii nationale vor avea sambata dupa-amiaza (ora locala) consultari telefonice cu democratii si republicanii din Senat. Discutiile telefonice vor fi desecretizate si sunt parte a "consultarilor administratiei privind utilizarea armelor chimice de catre regimul lui Assad pe 21 august 2013", a precizat un oficial de la Casa Alba, citat de Reuters.

La consultarile telefonice vor mai lua parte seful Agentiei Nationale de Securitate (NSA) James Clapper, consilierul pe securitate nationala al presedintelui Barack Obama, Susan Rice, si amiralul James Winnefeld, vice-presedinte al Statului Major Interarme al SUA.

Ora 19:32 Un oficial de la Casa Alba a declarat ca presedintele Obama va prezenta noi informatii legate de urmatorii pasi cu privire la situatia din Siria insa nu va anunta o lovitura militara imediata, transmite Reuters.

Ora 19:21 Presedintele Barack Obama va sustine o declaartie de presa la Casa Alba, pe subiectul Siriei, la ora 13:15 ET (20:15 ora Romaniei), a anuntat Casa Alba.

Ora 19:10 Mohamed Badie, liderul Fratiei Musulmane, a suferit un atac de cord in inchisoare, a anuntat sambata ziarul de stat al-Ahram. Agentia de stiri de stat MENA a infirmat informatiile difuzate de o site-ul privat al-Nahar care anunta, citand surse din securitate, ca liderul Fratiei Musulmane a decedat. (Reuters)

Ora 16:31:Vladimir Putin: Acuzatiile liderilor occidentali privind folosirea de gaze toxice de catre regimul de la Damasc reperzinta "o absurditate totala", a declarat sambata presedintele rus Vladimir Putin.

Ora 15:20: Cancelarul german Angela Merkel critica dur atitudinea Rusiei si Chinei fata de criza din Siria, reprosandu-le ca slabesc puterea ONU: "Este regretabil faptul ca Rusia si China refuza de o anumita perioada de timp o pozitie comuna asupra conflictului sirian. Acest lucru slabeste in mod considerabil rolul ONU in prezent", a declarat sefa Executivului german intr-un interviu pentru cotidianul regional german Augsburger Allgemeine, potrivit Mediafax.

Ora 13:56: Vladimir Putin cere Statelor Unite sa prezinte probele pe care sustin ca le detin, care ar atesta faptul ca regimul aflat la putere in Siria ar fi folosit arme chimice.

Ora 11:52: Siria se asteapta la un atac occidental care sa loveasca teritoriul sau "in orice moment", a declarat sambata un inalt oficial din serviciile de securitate de la Damasc. (AFP)

Reprezentantii ONU care au efectuat investigatia privind utilizarea armelor chimice in Siria pe data de 21 august au parasit Damascul, aflandu-se sambata dimineata in Liban, potrivit AFP. Intre timp, Statele Unite si Franta isi exprima convingerea ca regimul sirian este autorul atacului cu arme chimice (soldat cu 1.429 de morti, dintre care 426 sunt copii) si declara ca isi mentin intentia de a interveni printr-o "actiune militara limitata" in Siria.Inspectorii ONU au parasit Siria inainte de termenul prevazut initial pentru a isi incheia misiunea, in conditiile in care ONU anunta, miercuri, ca acestia mai au nevoie de 4 zile pentru a aduna suficiente probe si a ajunge la o concluzie.