Un oficial al Congresului SUA care a participat la o conferinta telefonica cu Casa Alba pe tema situatiei din Siria a declarat joi seara ca presedintele Barack Obama nu a luat inca o decizie privind o eventuala interventie militara acolo.

"Echipa de securitate nationala a administratiei Obama a spus ca presedintele evalueaza inca optiunile si continua sa se consulte cu Congresul", a declarat democratul Eliot Engel, membru in Comisia de Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor.

UPDATE ora 8.00 Statele Unite sunt in cautarea unei "coalitii internationale" pentru a raspunde presupusului atac chimic al regimului de la Damasc asupra civililor, a declarat vineri dimineata, seful Pentagonului, in urma respingerii de catre Parlamentul britanic a oricarei actiuni militare unilaterale impotriva Damascului.

"Abordarea noastra este de a continua sa gasim o coalitie internationala ca sa reactioneze in mod concertat", a declarat Chuck Hagel, secretarul Apararii, intr-o conferinta de presa la Manila.

Dupa ce Parlamentul britanic a respins o eventuala interventie impotriva Damascului, Casa Alba a anuntat ca Barack Obama va lua decizia in functie de interesele Statelor Unite.

"Statele Unite vor continua sa se consulte cu guvernul britanic, unul dintre aliatii si prietenii nostri cei mai apropiati", dar "deciziile presedintelui Obama vor fi ghidate de ceea ce este in interesul Statelor Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, Caitlin Hayden.

Membri importanti ai administratiei, printre care secretarul de stat John Kerry si secretarul Apararii Chuck Hagel, au prezentat intr-o conferinta telefonica elemente obtinute de serviciile de informatii americane despre presupusul atac chimic din 21 august din apropiere de Damasc. Un raport urmeaza sa fie facut public in zilele urmatoare.

"Casa Alba a aratat ca nu exista nicio indoiala ca au fost folosite armele chimice si au fost folosite in mod intentionat de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad", a adaugat Engel.

Republicanul Bob Corker a vorbit despre "dovezi puternice ale utilizarii continue de catre regimul Assad a armelor chimice".

"Conferinta din aceasta seara mi-a intarit convingerea ca un raspuns american decisiv si consecvent este justificat si necesar pentru a-i proteja pe sirieni si pentru a transmite mesajul ca atacurile chimice incalca dreptul international si nu pot fi tolerate", a declarat la randul sau presedintele democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Robert Menendez.

Dar, senatorul republican Jim Inhofe a criticat absenta unui 'calendar si a unei strategii pentru Siria si Orientul Mijlociu'.