ONU a anuntat ca va cere explicatii autoritatilor americane in legatura cu ceea ce a scris revista germana Der Spiegel, potrivit careia Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) a spionat sistemul intern de videoconferinte al organizatiei, transmite Mediafax.

"Suntem la curent cu aceste informatii si intentionam sa vorbim despre ele cu autoritatile competente", a declarat un purtator de cuvant al ONU, Farhan Haq.

El a subliniat ca "inviolabilitatea misiunilor diplomatice, ale ONU si altor organisme internationale, a caror functionare este protejata prin Conventia de la Viena, este stabilita in legislatia internationala". "Asteptam, deci, din partea tarilor membre sa actioneze in consecinta, pentru a proteja inviolabilitatea misiunilor diplomatice", a adaugat el.

NSA, care se afla de mai multe luni in centrul unor scurgeri de documente secrete provenind de la Edward Snowden relevand amploarea sistemului de supraveghere a Statelor Unite, a patruns in sistemul ONU in vara lui 2012 , potrivit Der Spiegel. In decurs de trei saptamani, numarul de comunicatii decriptate de catre serviciile sale a crescut de la 12 la 458.

Der Spiegel a mai scris ca NSA supraveghea Uniunea Europeana (UE) dupa mutarea intr-un birou nou la New York, in septembrie 2012, si ca detinea planurile sediului.

Administratia Obama incearca de mai multe saptamani sa apere programele de supraveghere a telecomunicatiilor, operate de NSA, dupa dezvaluiri stanjenitoare ale fostului consultant al acesteia Edward Snowden, in prezent refugiat in Rusia si cautat de Washington pentru spionaj.