Puterile occidentale iau in serios o interventie militara in Siria, dupa presupusul atac cu arme chimice. Presa americana a scris marti ca varianta pe care administratia Obama o ia in calcul este cea a unei interventii de scurta durata, circa doua zile, care sa aiba un impact limitat - tintele ar fi din sfera militara, fara sa se doreasca inlaturarea de la putere a lui Assad. In acelasi timp, premierul britanic a convocat pentru joi parlamentul, aflat in vacanta, pentru a discuta problema unei reactii la adresa Siriei. Potrivit unor surse, opozitia siriana a fost instiintata ca trebuie sa se pregateasca de un atac in urmatoarele cateva zile.

Localnici incearca sa identifice victimele, dupa presupusul atac cu arme chimice, in SiriaFoto: Agerpres/AP

Secretarul de stat John Kerry a atribuit atacurile cu arme chimice regimului Assad, fara a astepta o concluzie a expertilor ONU de la fata locului. Interventia lui Kerry este vazuta de Stratfor drept debutul pregatirii opiniei publice americane pentru o interventie armata in Siria.

Urmareste LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei in Siria

Ora 20.30 Casa Alba: Nu exista "nicio indoiala" ca regimul Assad a comis atacul chimic din 21 august

Casa Alba a afirmat marti ca nu exista "nicio indoiala" privind responsabilitatea regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad in atacul chimic din 21 august, in apropiere de Damasc.

"Regimul risian este responsabil de utilizarea armelor chimice la 21 august, in apropiere de Damasc, nu exista nicio indoiala cu privire la acest lucru pentru oricine gandeste logic", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama.

Ora 19.15 Presedintele american Barack Obama si premierul canadian Stephen Harper au avut marti o discutie telefonica despre presupusa utilizare a armelor chimice de catre guvernul sirian si s-au angajat sa aiba consultari stranse cu privire la posibilele raspunsuri, a anuntat Casa Alba, potrivit Reuters.

Ora 18.45 Hollande: Franta este pregatita sa-i pedepseasca pe cei care au luat decizia infama de a gaza oameni nevinovati

Presedintele francez Francois Hollande a afirmat marti ca Franta este "pregatita sa-i pedepseasca pe cei care au luat decizia infama de a gaza oameni nevinovati" in Siria, unde "razboiul civil (...) ameninta astazi pacea mondiala".

In timpul unei declaratii pe politica externa, la Paris, presedintele francez a invocat de asemenea "responsabilitatea de a proteja civilii", asa cum este definita de Natiunile Unite.

Ora 17.45 Oficial al adminsitratiei americane: Obama nu a luat o decizie referitoare la o actiune militara.

Ora 17.40 Vicepremierul rus Dmitri Rogozin: Occidentul se comporta in lumea musulmana ca o "maimuta cu o grenada"

Ora 16.25 Puterile occidentale au anuntat opozitia siriana sa se astepte la un atac impotriva fortelor militare ale lui Assad in cateva zile, au declarat pentru Reuters surse prezente la o intalnire la Istanbul.

"Opozitiei i s-a transmis in termeni foarte clari ca actiunea de a impiedica folosirea din nou a armelor chimice de catre regimul lui Assad ar putea avea loc in urmatoarele zile si trebuie sa se pregateasca pentru discutii de pace la Geneva", a declarat una dintre surse.

Intalnirea a avut loc la un hotel din Istanbul, intre figuri importante din Coalitia Nationala Siriana si trimisi din 11 membri ai aliantei "Prietenii Siriei", inclusiv trimisul SUA Robert Ford, principalul oficial american care se ocupa de Siria.

Ora 15.15 Opozitia siriana ar fi inmanat puterilor occidentale o lista de tinte posibile pentru a fi atacate - surse citate de Reuters.

Ora 15.13 Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a declarat ca armata americana este "pregatita" sa actioneze imediat la comanda presedintelui Barack Obama. "Am mutat activele asa incat sa putem actiona in cazul oricarei optiuni pe care o are presedintele". Intrebat de BBC daca armata este pregatita sa raspunda "pur si simplu", Hagel a spus: "Suntem gata sa actionam, pur si simplu".

Ora 14.48 Premierul Marii Britanii convoaca joi parlamentul din vacanta pentru a discuta ce masuri se impun in cazul Siriei.

Ora 14.40 Lucrarile misiunii de experti ONU la Damasc au fost amanate pentru miercuri. "Noi am fost surprinsi astazi de faptul ca ei (expertii) nu s-au putut deplasa la fata locului, deoarece rebelii nu au fost de acord sa garanteze securitatea misiunii. Astfel, misiunea a fost amanata pentru maine", a declarat ministrul de externe.

ONU a confirmatca a amanat lucrarile, din motive de siguranta.

Ora 13.55 Ministrul afacerilor externe din Siria a sustinut o conferinta de presa si a declarat regimul se va apara in cazul unei lovituri din partea occidentailor.

"Daca scopul unei eventuale lovituri militare straine este sa creeze o echilibrare a puterii, este o deziluzie si deloc posibil."

"Daca ei sa gandesc ca vor putea impiedica victoria fortelor noastre armate, se insala"

"Auzim tobele de razboi din jurul nostru. Daca vor sa desfasoare o agresiune impotriva Siriei, cred ca folosirea motivului armelor chimice nu este deloc correct. Ii provoc sa arate ce au ca dovezi"

"Sa te iei de Siria nu este o afacere simpla. Dispunem de mijloace de aparare care vor suprinde"

"Ei spun ca fortele siriene au fost cele care au realizat acest atac. Neg acest lucru complet in fata lui Kerry (John Kerry, secretarul de stat american - n.r.). Nu este nicio tara in lume care foloseste arme de distrugere in masa impotriva propriului popor".

"Eforturile pentru razboi depuse de catre Statele Unite si aliatii lor vor servi interesele Israelului si, in al doilea rand, ale Frontului Al-Nosra", o grupare armata care lupta alaturi de rebelii sirieni si care este afiliata Al-Qaida."

Ora 13.15 Potrivit cotidianului elen Kathimerini, citat de New Europe, Washingtonul a solicitat permisiunea guvernului grec sa foloseasca bazele militare grecesti. Cele doua baze din Peloponez si Creta vor fi folosite de fortele navale si aeriene americane pentru transporturi. Guvernul de la Atena a fost de acord sa ajute SUA, insa ministerul de externe a clarificat faptul ca Grecia nu vrea sa se implice intr-o eventuala interventie directa, din cauza temerilor legate de represalii.

SUA evita sa foloseasca bazele militare din Turcia, din motive de securitate, din cauza implicarii Turciei in criza din Siria. De asemenea, SUA prefera bazele din Grecia pentru ca le-a folosit in razboiului din Libia si au fost multumite de ele.

Ora 12.35 Marea Britanie isi pregateste planurile pentru o posibila actiune militara, a declarat purtatorul de cuvant al premierului David Cameron. Cameron decide marti daca va convoca sau nu palamentul, actualmente in vacanta, pentru a dezbate o eventuala interventie. Purtatorul de cuvant a declarat presupusul atac cu arme chimice este "absolut ingrozitor" si necesita o actiune din partea comunitatii internationale, iar Marea Britanie ia in calcul o "reactie adecvata".

Ora 11.50 Iranul a prevenit un inalt reprezentant ONU ca o interventie militara impotriva Damascului ar avea "consecinte grele" pentru Siria si pentru regiune, a declarat marti purtatorul de cuvant al ministerului iranian al Afacerilor Externe.

Ora 10.30 Presa americana scrie marti ca presedintele Barack Obama ia in calcul un atac impotriva Siriei care sa fie scurt si pe o intindere limitata, scrie AFP.

Washington Post scrie ca interventia nu ar dura probabil mai mult de doua zile si ar permite SUA sa evite o implicare mai ampla in razboiul civil care distruge Siria din martie 2011. La randul sau, New York Times scrie ca Obama va da ordinul unei operatiuni limitate. Ar putea fi vorba tiruri de rachete de croaziera lansate din Mediterana asupra tintelor militare siriene, scrie cotidianul citand surse din administratie. Interventia ar fi punctuala si nu ar viza sa il dea jos pe Assad nici sa schimbe cursul razboiului civil.

Ora 10.20: Rusia: O interventie militara ar avea "consecinte catastrofice" pentru tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Ministerul de externe de la Moscova face apel comunitatii internationale si SUA la prudenta.

"Tentativele care vizeaza crearea, o data in plus, a unor pretexte artificiale si nefondate pentru o interventie militara in regiune va produce noi suferinte in Siria si vor avea consecinte catastrofice pentru alte tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord", a precizat ministerul intr-un comunicat, facand apel la "prudenta si respectarea stricta a dreptului international".

-------------------------------

Rusia regreta ca Statele Unite au decis sa amane o reuniune bilaterala pe tema Siriei, a precizat marti vice-ministrul rus de externe, potrivit AFP. "Este regretabil ca partenerii nostri au decis sa anuleze intalnirea bilaterale intre Rusia si SUA pentru discutarea chestiunilor legate de convocarea unei conferinte internationale pe Siri", a scris acesta pe Twitter.

"Elaborarea mecanismelor de reglementare politica in Siria ar fi fost extrem de utila chiar acum", cand amenintarea unei actiuni armate atarna asupra acestei tari", a adaugat el.

Un oficial de rang inalt din cadrul Departamentul de Stat american, care a vrut sa isi pastreze anonimatul, a anuntat uni seara ca Statele Unite au amanat o reuniune prevazuta cu Rusia pe tema crizei siriene.

"Avand in vedere consultarile in curs pentru a aduce un raspuns adecvat atacurilor chimice din 21 august in Siria, am decis sa amanam intalnirea subsecretarului (Wendy) Sherman si ambasadorului (Robert) Ford cu o delegatie rusa, care a fost prevazuta pentru aceasta saptamana la Haga", a declarat acesta.

Cele doua parti vor analiza o reprogramare a acestei reuniuni, a afirmat el, insistand pe necesitatea "gasirii unei solutii politice globale si durabile la criza din Siria".

Secretarul de stat american John Kerry a declarat luni ca "in Siria au fost utilizate arme chimice, este de necontestat", adaugand ca cei responsabili "trebuie sa raspunda pentru actele lor", potrivit AFP. Kerry a facut apel la sensibilitatea publicului fata de utilizarea armelor chimice, inainte insa de o concluzie finala a expertilor ONU legata de fortele care le-au folosit in conflict - armata pro-Assad sau rebelii. Folosirea armelor chimice si "sacrificarea fara discernamant a civililor" reprezinta "o atrocitate morala", a mai spus seful diplomatiei americane, confirmand informatiile din presa occidentala potrivit carora SUA si aliatii din NATO pregatesc un raspuns armat.

O decizie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la o eventuala interventie in Siria este asteptata miercuri, dar SUA ar putea ocoli o eventuala decizie nefavorabila printr-o interventie sub egida NATO, asa cum s-a intamplat in Kosovo.