Echipa de experti ONU, care trebuia sa investigheze presupusa utilizare de arme chimice, a fost atacata in Siria, potrivit unui comunicat al Organizatiei Natiunilor Unite. Autoritatile siriene sustin, potrivit Reuters, ca echipa de investigatori ONU a fost atacata de rebeli.

Vezi mai jos principalele evenimente de luni din Siria

Ora 22:12: Secretarul de stat american John Kerry: "In Siria au fost utilizate arme chimice, cei responsabili trebuie sa raspunda".

Ora 21:18: Peste 50 de luptatori din fortele fidele liderului Bashar al-Assad au fost ucisi luni de rebelii care au preluat controlul asupra unui oras strategic din nordul Siriei.

Ora 20:35: Expertii desemnati de ONU sa ancheteze posibila folosire a armelor chimice in Siria au putut strange luni esantioane in apropiere de zona unui presupus atac, a declarat un responsabil din cadrul Organizatiei, citat de AFP. Expertii fusesera nevoiti initial sa se intoarca din drum dupa ce au fost tinta unor lunetisti. Ei au putut in cele din urma vizita un spital de campanie din Moadamiyat al-Chams, la sud-vest de Damasc, unde au primit ingrijiri victimele atacului din 21 august, a precizat un responsabil din cadrul ONU. Expertii au putut strange esantioane pentru ancheta, a mai precizat sursa citata.

Ora 19:11 Opozitia siriana anunta ca optiunea negocierilor pentru pace nu se mai afla pe masa. O conferinta internationala pentru pace, programata sa se desfasoare in perioada urmatoare la Geneva, va fi anulata ca urmare a presupusului atac cu arme chimice asupra Damascului, a anuntat un membru senior al coalitiei opozitiei.

Membri ai Coalitiei Nationale Siriene s-au intalnit luni, la Istabnbul, cu reprezentanti ai "Prietenilor Siriei", un grup de natiuni occidentale si arabe care se opun presedintelui Bashar al-Assad. Intalnirea de luni ar fi trevbuit sa fie dedicata discutarii planurilot pentru conferinta de la Geneva.

Intalnirea "urma sa fie pentru Geneva insa am refuzat sa discutam despre geneva dupa ceea ce s-a intamplat¬ Trebuie sa il pedepsim pe dictator - ii spunem Bashar Chimistul - si mai apoi putem discuta despre Geneva", a declarat secretarul general Badr Jamous pentru Reuters.

Ora 17:49 Patru obuze de mortier au lovit luni dupa-amiaza Orasul Vechi din capitala siriana Damasc, ranind mai multe persoane si avariind o biserica americana, a anuntat postul public de stiri El Ikhbariya.

Orasul Vechi din Damasc, parte a patrimoniului mondial, a fost ferit pana acum de cea mai mare parte a violentelor insa a fost afectat de mai multe obuze ratacite si lupte de strada. Multe alte obiective istorice au fost insa jefuite sau distruse in timpul razboiului civil din Siria, izbucnit in urma cu doi ani si jumatate, precizeaza Reuters.

Ora 17:34 Investigatorii ONU au incheiat vizita in Mouadimiya, suburbia Damascului, controlata de rebeli, care ar fi fost tint unui atac cu arme chimice. Echipa a revenit la hotel, transmite Reuters.

Ora 17:26 Rebelii au preluat luni controlul asupra unui oras strategic din nordul Siriei, taind singura ruta guvernamentala de aprovizionare care pleaca din Aleppo, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Totodata, organizatia care monitoriaza abuzurile la adresa drepturilor omului a obtinut o fotografie din care reiese ca un cleric alawit a fost executat de rebelii islamisti.

Ora 16:43 Anchetatorii ONU au ajuns intr-o suburbie din Damasc, controlata de rebeli, care ar fi fost tinta unui atac cu arme chimice si au inceput sa preleve probe de la victime pentru teste, transmite Reuters.

"Sunt acum cu echipa, suntem in Moscheea Rawda si se intalnesc acum cu ranitii. Medicii nostri si inspectorii vorbesc cu pacientii si preleva probe de la victime", a declarat Abu Karam, medic din Mouadimiya, orasul-suburbie vizitata de expertii internationali.

Ora 16:20 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat luni ca o interventie militara in Siria in absenta unui mandat din partea ONU ar reprezenta o incalcare grava a legilor internationale, transmite Reuters. Lavrov a subliniat ca Rusia nu se va lasa trasa intr-un conflict militar privind Siria iar o interventie armata nu va pune punct razboiului civil din tara din Orientul Mijlociu.

"Nu avem niciun plan de a ne razboi cu cineva", a declarat Lavrov, intrebat ce va face Rusia in cazul in care Occidentul ar ataca infrastructura militara siriana.

In cadrul unei conferinte de presa Lavrov a facut un apel catre Statele Unite si celelalte puteri occidentale, solicitandu-le sa evite "greselile din trecut" si sa nu intre in Siria in baza acuzatiilor opozitiei.

Purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky, a anuntat luni, intr-o declaratie de presa, ca masina echpei ONU a fost atacata de lunetisti neidentificati. Acestia au tras mai multe focuri de arma in directia autovehiculului. Nu se inregistreaza victime, transmite AFP.

Masina nu a mai putut fi utilizata astfel incat anchetatorii s-au intors la punctul de control guvernamental. Reprezentantul ONU a precizat ca echipa isi va relua misiunea de indata ce inlocuiesc autovehicului cu unul functional.

Regimul de la Damasc i-a acuzat imediat pe rebeli ca se afla in spatele atacului asupra inspectorilor ONU. La randul sau, opozitia a transmis o declaratie de presa in care acuza faptul ca regimul a tras asupra anchetatorilor ONU pentru a-i intimida.

Membrii misiunii ONU parasisera hotelul din Damasc, in care sunt cazati, in cadrul unui convoi de cinci masini, escortati de fortele de ordine siriene, indreptandu-se catre periferia capitalei siriene, controlata de rebeli, unde, potrivit opozitiei, regimul ar fi comis miercuri un atac cu arme chimice.

"The Spokesperson for the Secretary-General has the following update on the UN Chemical Weapons Investigation Team in Damascus:

The first vehicle of the Chemical Weapons Investigation Team was deliberately shot at multiple times by unidentified snipers in the buffer zone area.

As the car was no longer serviceable, the Team returned safely back to the Government check-point. The Team will return to the area after replacing the vehicle.

It has to be stressed again that all sides need to extend their cooperation so that the Team can safely carry out their important work".

Presedintele siriei Bashar al Assad a negat acuzatiile ca ar fi ordonat un atac cu arme chimice, criticand dur afirmatiile opozitiei si ale unor tari occidentare si sustinand ca acuzatiile aduse regimului de la Damasc inaintea unei anchete sunt contrare "bunului simt".

Al Assad a avertizat ca, in cazul unei interventii, "Statele Unite vor inregistra un esec precum cele suferite in toate razboaiele anterioare".

Acelasi avertisment a fost lansat de Rusia, puternicul aliat al regimului de la Damasc, care a vorbit de consecinte "extrem de grave" pentru regiune in cazul unei interventii militare.