Procesul fostului lider chinez Bo Xilai, acuzat de deturnare de fonduri, coruptie si abuz de putere, s-a incheiat luni, dupa mai putin de o saptamana, completul retragandu-se sa delibereze pana la o data neprecizata, a anuntat tribunalul, citat de AFP.

Bo Xilai in timpul procesuluiFoto: Agerpres/AP

"Sedinta este inchisa. Verdictul va fi prezentat la o data care urmeaza sa fie stabilita", a anuntat instanta intr-o postare pe un microblog.

In a cincea zi a unei audieri care a tinut China cu sufletul la gura, procurorul i-a reprosat acuzatului infractiuni "extrem de grave", ceea ce prevesteste o pedeapsa severa, scrie agentia de presa.

Bo Xilai, fosta stea in urcare a politicii chinezesti, a fost acuzat de deternuare din fonduri publice in valoare de 5 milioane yuani catre sotia sa, Gu Kailai.

Bo Xilai a fost judecat incepand de joi pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere intr-un tribunal din Jinan, un oras situat in estul Chinei.

Autoritatile au controlat atent, de la un capat la altul, acest proces care se va incheia, in opinia unor experti, cu anuntarea unui verdict de vinovatie, deja decis de conducerea comunista.

Bo Xilai, care risca sentinta capitala, ar urma sa fie condamnat la o lunga pedeapsa cu inchisoarea.

Procurorii chinezi nu au gasit circumstante atenuante fostului membru al puternicului Birou Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Caderea brutala in dizgratie a acestui sexagenar charismatic, care ar fi putut ocupa cele mai inalte functii in echipa aflata la conducerea celei de a doua puteri mondiale, a creat o unda de soc in aparatul comunist si in tara.

  • Procesul lui Bo Xilai

Presa internationala citata de Agerpres scrie ca Bo Xilai si-a asumat sambata o parta din responsabilitate, insa a sustinut ca aceasta a furat banii fara implicarea sa.

Duminica, el l-a acuzat pe fostul sau sef de politie de marturie mincinoasa. "Wang Lijun a mintit in timpul acestui proces, iar marturia sa nu este deloc demna de incredere", a atacat Bo Xilai, judecat de joi pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere intr-un tribunal din estul Chinei.

Fostul membru al Biroului politic al Partidului Comunist (PC) a fost confruntat sambata cu Wang Lijun, audiere surpriza care a permis chinezilor sa le revada impreuna pe aceste doua personaje cheie ale scandalului care a zguduit profund PC chinez, scrie agentia de presa franceza.

Partidul Comunist aflat la guvernare in China foloseste procesul impotriva lui Bo, fost membru al biroului politic al Partidului Comunist si lider de partid in metropola Chongqing, pentru a pune capat unui scandal politic murdar, declansat de suspiciunile ca sotia sa a ucis un om de afaceri britanic, comenteaza Associated Press.

Scandalul a dus la indepartarea politica a lui Bo, cimentata de acuzatiile penale ca s-a interferat in anchetarea crimei si ca a primit mita in valoare de 2,67 milioane de euro (4,3 milioane de dolari). Instantele din China sunt controlate de Partidul Comunist, astfel incat este de asteptat o condamnare, dar Bo a dat dovada de un spirit de aparare neasteptat, mai scrie AP, citata de Agerpres.

  • Spectaculoasa cadere a lui Bo Xilai, steaua in urcare a politicii chinezesti

Bo Xilai, fosta stea in urcare a politicii chinezesti, a cunoscut o cadere spectaculoasa in aprilie 2012, odata cu anuntul suspendarii sale din Biroul politic al Partidului Comunist si anchetarea sotiei sale in uciderea unui cetatean britanic. Anuntul indepartarii lui Bo Xilai ilustreaza pentru analisti intensitatea luptei pentru posturi cheie, care zguduie Partidul Comunist inaintea Congresului, relata la acea vreme AFP.

Carismaticul Bo, in varsta de 62 de ani, fost membru al Politburo-ului format din 25 de membri si care spera sa intre, la congresul din toamna lui, in comitetul permanent, compus din noua membri care conduc China, si-a vazut cariera incheiata brutal.

Politia chineza a anuntat, in aceeasi perioada, redeschiderea unei anchete legate de moartea unui cetatean britanic, afirmand ca a descoperit elemente legate de posibila implicare a sotiei lui Bo Xilai.

Gu Kailai, sotia controversatului lider neo-maoist, era "suspectata de omor voluntar" in cazul mortii britanicului Neil Heywood, in provincia Chongqing, in luna noiembrie 2011. Gu Kailai a fost condamnata in august 2012 la pedeapsa cu moartea cu suspendare pentru uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood. Kailai nu a contestat acuzatiile in timpul procesului ce a durat o singura zi.

Inainte de izbucnirea scandaluluii, Bo Xilai demarase in fieful sau din Chongqing o campanie dura impotriva coruptiei si a mafiei, facandu-si numerosi dusmani. De asemenea, el s-a remarcat prin readucerea in atentia publicului a idealurilor revolutionare maoiste, cu campanii de sloganuri si "cantece rosii".