Circa 100 de extremisti de dreapta au fost arestati, sambata, in cursul unor manifestatii anti-romi organizate in opt orase din Cehia si care au adunat aproximativ 1.500 de persoane, au anuntat autoritatile, potrivit AFP.

La Ostrava (nord-est), intre 600 si 800 de extremisti, potrivit politiei, au incercat sa patrunda intr-un cartier locuit in principal de romi, provocand ciocniri violente cu fortele de ordine.

"Politia a retinut pana acum la Ostrava un numar de 60 de persoane, care sunt in prezent interogate", a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a politiei locale, Gabriela Holcakova.

Aproximativ 300 de politisti au fost mobilizati in acest oras. Ei au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii, care au aruncat cu pietre si sticle, scandand in special "Cehia, cehilor!" si "Nimic in afara de natiune!".

Circa 20 de persoane au fost arestate la Plzen (vest), in timp ce marsurile organizate la Ceske Budejovice (sud-vest), Decin, Duchcov si Varnsdorf (nord-vest), Jicin (centru) si Brno (sud-est) s-au desfasurat fara incidente notabile.

In acelasi timp, contramanifestatii si evenimente au fost organizate de aparatorii drepturilor omului la Praga si in multe alte orase.

Organizatia Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea la inceputul lunii august cu privire la manifestatiile anti-romi anuntate in Cehia.

"Guvernul ceh trebuie sa se asigure ca aceste manifestatii nu vor duce la violente impotriva romilor si ca cei care risca sa fie amenintati beneficiaza de protectie", a declarat John Dalhuisen, director pentru Europa si Asia Centrala in cadrul Amnesty International.

"Situatia este foarte tensionata in Cehia, unde grupuri de extrema dreapta castiga rapid in influenta", a apreciat la randul sau Dezideriu Gergely, director executiv al Centrului European pentru Drepturile Romilor (ERRC).

Avand intre 250.000 si 300.000 de membri, comunitatea roma din Cehia acuza discriminari: 83% dintre romii din aceasta tara spun ca au suferit nedreptati, potrivit unui sondaj al Agentiei Europene pentru Drepturi Fundamentale.