Cancelarul german Angela Merkel a criticat, intr-un interviu, Rusia si China pentru ca au impiedicat, la ONU, adoptarea unei declaratii care sa ceara Siriei sa permita inspectorilor Organizatiei Natiunilor Unite desfasurarea unei anchete privind presupusul atac cu arme chimice, transmite AFP.

Potrivit unor extrase din acest interviu acordat revistei germane Focus, difuzate sambata, cancelarul a afirmat ca "din pacate, opozitia Rusiei si a Chinei a impiedicat adoptarea unei declaratii oficiale a Consiliului de Securitate al ONU prin care acesta sa ceara garantarea unui acces liber pentru inspectorii ONU" la zonele vizate.

Mai tarziu in cursul zilei de sambata, ea a "salutat faptul ca Rusia este dispusa sa sustina investigatii independente in Siria", potrivit unui comunicat guvernamental, care ia in considerare, in mod evident, evolutia pozitiei ruse in acest dosar.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a declarat ulterior ca a discutat cu omologul sau rus Serghei Lavrov "despre situatia actuala din Siria", fara a preciza continutul conversatiei lor.

Angela Merkel se opune unei interventii militare in Siria

Totodata, cancelarul german si-a confirmat sambata opozitia fata de o interventie militara in Siria, in pofida acuzatiilor recente de utilizare a armelor chimice de catre fortele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, informeaza agentia spaniola EFE, citata de Agerpres.

Purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat sambata ca executivul respinge "calea unei solutii militare" in aceasta tara din Orientul Mijlociu si mizeaza pe solutionarea politica.

"Noi nu credem ca aceasta se poate rezolva militar, din afara, ci doar prin gasirea unei solutii politice in Siria", a explicat purtatorul de cuvant.

Acuzatiile opozitiei siriene potrivit carora guvernul a folosit arme chimice, miercurea trecuta, in razboiul civil care devasteaza tara araba a declansat un val de proteste internationale si, din nou, dezbaterea asupra interventiei internationale pentru a pune capat conflictului.

De la inceputul razboiului, Germania s-a aratat in favoarea unei solutii negociate, in pofida dezamagirii pe care aceasta pozitie a cauzat-o unora dintre aliatii sai, comenteaza agentia spaniola de presa.