Administratia Barack Obama s-ar putea inspira din modelul interventiei in criza din Kosovo pentru a lansa o operatiune militara in Siria fara un mandat ONU, afirma oficiali americani de rang inalt citati de The New York Times, transmite Mediafax.

"Consilierii prezidentiali americani pentru securitate analizeaza cazul interventiei NATO in criza din Kosovo ca posibil model pentru a operatiune in Siria fara mandat ONU", scrie ziarul The New York Times.

"In contextul in care Rusia probabil va exercita dreptul de veto in Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca aprobarea unei interventii militare, presedintele SUA inca se gandeste daca sa treaca peste o decizie a Natiunilor Unite, avertizand ca, in acest caz, ar avea nevoie de o coalitie internationala solida si de argumente legale puternice", explica publicatia americana.

"Daca Statele Unite intervin si ataca o tara fara un mandat ONU si fara a putea fi prezentate dovezi clare, atunci vor aparea semne de intrebare privind legitimitatea interventiei din punctul de vedere al legislatiei internationale si oare vom avea o coalitie functionala?", a declarat Obama, vineri, la CNN, comentand presupusul atac chimic care ar fi avut loc pe 21 august la Damasc, pe care l-a catalogat drept o sursa de "grave preocupari".

O echipa de experti ONU se afla in Siria, dar regimul sirian trebuie sa aprobe o ancheta in cazul atacului, iar zona este sub controlul insurgentilor.

Kosovo reprezinta un precedent evident pentru Administratia Obama intrucat Serbia, la fel ca Siria, era acuzata de masacre, iar Moscova sustinea regimul de la Belgrad, asa cum il sustine si pe cel de la Damasc. In anul 1999, Administratia Bill Clinton s-a folosit de sustinerea din partea NATO si de argumentul protejarii civililor vulnerabili pentru a justifica raiduri aeriene impotriva armatei sarbe, timp de 78 de zile.

Opozitia siriana sustine ca fortele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice in apropiere de Damasc, atacul soldandu-se, potrivit insurgentilor, cu peste 1.000 de morti. Armata siriana a dezmintit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orasului Damasc. La randul sau, regimul Bashar al-Assad afirma ca fortele insurgente subordonate opozitiei au utilizat arme chimice la Damasc.

Iranul, principalul aliat regional al Siriei, a avertizat ca se opune ferm oricarei interventii militare straine.

Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internationala, a atribuit insurgentilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmand ca este un act de manipulare in scop propagandistic. "Opozitia siriana refuza sa ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce in ce mai multe dovezi ca este vorba de un act criminal planuit cu mult inainte, un act provocator. Pe Internet, relatarile despre incident circulau cu cateva ore inainte de asa-numitul atac. Este o actiune premeditata", a reactionat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe. "In contextul acestui nou val de propaganda antisiriana, credem ca apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU si de utilizare a fortei sunt inaccceptabile", insista Ministerul rus de Externe.

Pentagonul deja a inceput mobilizarea fortelor in apropierea Siriei, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, sugerand ca se pregateste o eventuala interventie militara in aceasta tara.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict armat intre fortele insurgente ale opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de cel putin 100.000 de morti.