Reteaua terorista Al-Qaida planuia un atentat care sa "schimbe cursul istoriei", a dezvaluit vineri presedintele Yemenului, Abd Rabbo Mansour Hadi, informatiile despre acest plan obtinute de serviciile secrete americane conducand la inceputul lunii la inchiderea a numeroase ambasade ale SUA in Orientul Mijlociu si Africa de Nord si la avertismente emise de Departamentul de Stat cu privire la riscul unor actiuni teroriste in aceasta regiune, relateaza AFP citand surse apropiate de presedintia yemenita, transmite Agerpres.

Potrivit acestor surse, seful ramurii din Yemen a retelei Al-Qaida i-a promis un astfel de atentat liderului acestei retele, Ayman al-Zawahiri, convorbirea telefonica dintre ei fiind interceptata de spionajul american. Presedintele SUA, Barack Obama, l-a informat pe omologul sau yemenit despre discutia dintre cei doi.

In convorbirea interceptata, seful gruparii al-Qaida din Peninsula Arabica (Aqpa), Nasser Al-Whaychi, ce are baza in Yemen, i-a spus lui Zawahiri ca "va auzi ceva ce o sa schimbe cursul istoriei", a afirmat presedintele Hadi la o intalnire cu ofiteri ai politiei yemenite. El a mai precizat ca, in urma interceptarii respectivei discutii, a fost dejucat un atentat de anvergura impotriva unui terminal de export de petrol din tara sa.

La inceputul lunii august, Departamentul american de Stat a emis un avertisment de calatorie in care a precizat ca exista un risc sporit de atentate Al-Qaida, mai ales in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In zilele urmatoare 19 misiuni diplomatice americane din aceasta regiune au fost inchise, printre care si cea din Yemen. Numeroase alte tari occidentale au decis la randul lor sa-si inchida ambasadele de la Sanaa. Pe data de 11 august misiunile diplomatice americane au fost redeschise, cu exceptia celei din Yemen, care si-a reluat activitatea 10 zile mai tarziu.