Doar cateva mii de partizani ai presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit de armata, au manifestat vineri in Egipt, semn ca Fratia Musulmana, decimata in zece zile de represiune sangeroasa si decapitata dupa arestarea liderilor sai, nu mai reuseste sa-si mobilizeze simpatizantii, scrie AFP.

Ca in fiecare vineri, Fratia chemase "milioane" de oameni la proteste impotriva "loviturii de stat" a armatei si pentru "martiri", anuntand presei 28 de manifestatii doar in Cairo.

Dar au existat doar cinci, la care au participat doar cateva mii de persoane.

Nicio confruntare nu a fost semnalata la Cairo, unde protestele au fost pasnice. In schimb, la Tanta, in delta Nilului, politia a dispersat manifestantii cu grenade lacrimogene dupa ciocniri intre simpatizantii si adversarii lui Morsi, soldate cu un mort, potrivit politiei.

Inainte de inceputul represiunii, la jumatatea lunii august, manifestatiile pro-Morsi mobilizau zeci si chiar sute de mii de oamenii in Cairo si in alte mari orase.

Aproape o mie de oameni au murit in mai putin de o saptamana dupa primul asalt sangeros al Armatei si politiei in 14 august, la Cairo, in marea lor majoritate simpatizanti ai lui Morsi.

In plus, aproximativ 2.000 de militanti activi si cadre ale Fratiei Musulmane au fost arestati de atunci, in special organizatorii manifestatiilor.

O suta de politisti si soldati au decedat si ei, in cele mai grave violente cunoscute de Egipt in istoria sa recenta.

Rezultatul: de cinci zile, in ciuda apelurilor zilnice la manifestatii, nu se reuseste mobilizarea oamenilor. Cu atat mai mult cu cat marile orase se afla sub stare de asediu, cu marile bulevarde blocate de tancuri si baraje ale politiei.

Fratia Musulmana, dezorganizata

Iar Fratia Musulmana, puternica miscare din care provine Morsi, pare complet dezorganizata. Rarii lideri care nu se afla inca in spatele gratiilor se declara blocati in lipsa consemnelor "scrise" pe care le primeau pana acum pentru a-si misca trupele, care ajung cu autocarele din diverse provincii ale tarii.

"Nu mai primim consemnele scrise obisnuite pentru manifestatii de cand majoritatea liderilor nostri au fost inchisi", a povestit un cadru local al Fratiei Musulmane din Menoufia, in delta Nilului. "Fortele de securitate au venit pe strada mea sa ma caute, stim ca telefoanele ne sunt ascultate, de asta nu le folosim", a adaugat acest barbat, care acum se ascunde.

In afara de Morsi, destituit in 3 iulie si detinut in secret de armata, sub acuzatia de complicitate la crima si tortura, cei mai inalti lideri ai Fratiei Musulmane, printre care liderul suprem Mohamed Badie si cei doi adjuncti ai sai, Khairat al-Shater si Rachad Bayumi, urmeaza sa apara duminica in fata justitiei pentru "incitare la crima".

Maher, seful unei celule a Fratiei din sudul capitalei, recunoaste ca ruptura comunicatiilor si arestarea executivului miscarii au redus aproape la neant capacitatea de mobilizare. "Imi e teama ca revenim la era Mubarak", a comentat el.

Armata, care a numit un guvern civil interimar si a primis alegeri la inceputul lui 2014, isi justifica lovitura de forta prin manifestatiile masive ale populatiei care cerea plecarea lui Morsi.